Omasta taustastani ensin sen verran, että kilpailu-urani alkoi tasan 40 vuotta sitten eli vuoden 1973 lokakuun lopulla silloisissa Siniviitta-uintien aluekarsinnoissa, jotka vastasivat nykyisiä Rollo-Uinteja. Seurani oli jo tuolloin Lahden Kaleva. Jatkoon eli loppukilpailuun Rovaniemelle en silloinkaan päässyt, kuten en kertaakaan myöhemminkään. Jos tuolloin olisin lopettanut ja olisi kysytty, että kannattiko, olisin varmasti vastannut, että ei kannattanut!
Siniviitta-iän (9-13) jälkeen tuli nuorten SM-kilpailut (14-17), joissa menestys oli yhtä vaatimatonta, ainoa finaalipaikka taisi tulla 400 metrin vapaauinnissa ja sekin sen vuoksi, koska osanottajia oli todella vähän. Tuohon aikaan siirryttiin jo 17-vuotiaiden sarjasta aikuisten altaisiin. Ensimmäiset aikuisten SM-kilpailut kohdallani olivat Kuopiossa tammikuussa 1982. Aikuisten SM-kisoissa mitalimenestys aktiiviaikoina rajoittui viestijoukkueisiimme, joiden kanssa voitimmekin useita mitaleja ja Suomen mestaruuksia SE-aikoineen vuosina 1985-1990. Henkilökohtaisilla matkoilla menestystä ei tullut, finaalipaikkoja 50 metrin vapaauinnissa kylläkin, mutta ei asiaa mitaleille. Lopetin aktiiviurani vuonna 1990 Kokkolan SM-uinneissa, jolloin 50 metrin vapaauinnin ennätykseni oli 24,98 pitkällä radalla. Jos tuolloin olisi kysytty, että ”kannattiko”, olisin jo silloin osannut vastata oikein: kyllä kannatti. Noihin vuosiin mennessä kaikki parhaat ystäväni olin saanut altaasta ja sen reunalta, kuten lähes koko kaveripiirini. Moni heistä oli jo tuolloin lopettanut, mutta ystävyys ja yhteydenpito oli silti säilynyt.
Tuolloin 1989-1990 siirryin ajatuksissani masters-uimariksi ja fokukseni uimarina muuttui ”aktiiviuimarista” masters-uimariksi. Kaikki parhaat saavutukseni ja ennätykseni olen tehnyt kauan aktiiviurani päättymisen jälkeen. Näistä löytyy listaa toisaalla lehdessämme (uimariesittely). Miten sitten on mahdollista, että aktiiviurani lopettamisen jälkeen, merkittävästi harjoittelumääriä vähennettyäni esim. 50 metrin vapaauintiennätykseni pitkällä radalla on parantunut tuosta 24,98:sta yli sekunnilla 23,79:ään 37-vuotiaana? Aikahan ei ole kummoinen nykyään, mutta parannus on kuitenkin merkittävä. Tuo on asia, jota minulta usein kysytään ja jota olen useasti myös pohtinut. Mielestäni siihen suurimpina syinä ovat seuraavat kolme asiaa: lepo, oikea ravinto ja lihashuolto sekä näiden kolmen asian muodostama kombinaatio eli palautuminen. 1970-1980-luvuilla ei itselläni ollut eikä juuri muillakaan mitään käsitystä em. asioista. Nämä ovat tosin asioita, joissa edelleenkin monet nykyisetkin maamme huiput antavat eniten tasoitusta kansainvälisille huippu-uimareille. Esimerkiksi ravintoasioissa olisi monen kohdalla paljon parannettavaa. Miksi treenata ammattimaisesti, jos muu toiminta on amatöörimäistä? Näihin asioihin palaamme yksityiskohtaisemmin tulevissa jutuissamme. (Levon merkityksestä mastes-uimarille Tomppa jo kirjoittikin aiemmin omista kokemuksistaan ansiokkaan jutun: masters-uimarin harjoittelu ja lepo.)
Tuon ”pyhän kolminaisuuden” lisäksi merkittävä asia tulosten paranemiseen on ollut myös se, että uinnista harrastuksena tuli entistä hauskempaa, kun kisoja ei enää ollutkaan joka viikonloppu ja jokaisiin harjoituksiin ei ollutkaan enää ”pakko” mennä. Masters-kisoissa huomasin myös entistä selkeämmin sen, että kisoissa on paljon muutakin kuin se oma suoritus. Siellä on mukana kaiken tasoisia, -ikäisiä ja -taustaisia uimareita, ja kaikki varmasti uivat kisastartit tosissaan ja pyrkivät parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Suurin ero yleiseen sarjaan on, että vaikka ajat iän myötä jossain vaiheessa vääjäämättä huononevat vuosi vuodelta, niin ne huononevat ajat ja ”pienet pettymykset” unohdetaan samantien. Tästä masters-hengestä on meidänkin upouuden masters-seuramme motto peritty: ”Treenaa ja kilpaile tosissasi, mutta älä otsa rypyssä.” Tärkeintä sittenkin on ne sadat tutut, kaverit ja useat läheiset ystävät, jotka uintiurheilu on tuonut tullessaan.
Minullekin suurin anti uinnin parissa on ollut juuri nuo pysyvät ystävyys- ja kaverisuhteet niin koti- kuin ulkomaisiinkin kisakumppaneihin. Erityisesti tietysti Lahden Kalevan mainio viestiporukka, jonka kanssa on tullut tehtyä kymmeniä ulkomaan kisa- ja leirireissujakin sekä ne muistot, jotka niistä on jääneet loppuiäksi. Hyvänä esimerkkinä elinikäisestä kaveruudesta on jo traditioksemme muodostunut ”pelipäiväviikonloppu” Pajulahdessa, jonne kokoonnumme kerran vuodessa lahtelaisten eri aikakauden uimareiden kanssa muistelemaan menneitä. Osan kanssa emme tapaa kuin tuolloin kerran vuodessa, toisten kanssa pidämme yhteyttä päivittäin. Kaikkien kanssa sama aaltopituus ja lapselliset tarinat jatkuvat kuitenkin heti siitä, mihin ne edellisellä kerralla jäivät.
Kaiken kaikkiaan tuohon otsikkoni kysymykseen nyt 40 vuoden kokemuksella on vain yksi ja sitäkin helpompi vastaus: Kyllä kannatti! Toivottavasti näitä muistoihin painuvia vuosikymmeniä tulee vielä ainakin toinen mokoma lisää. Kiitos teille kaikille uintiystävät, ketään erikseen nimeämättä!
SPEEDO MASTERS FINLANDSuomen suurin masters-uintijulkaisu - Speedon äänenkannattaja 6.1.2015