Olen ollut aktiivisesti kilpauinnissa mukana jo 35 vuotta ja olen kohdannut niin onnistuneita kuin epäonnistuneitakin kilpailukausia. Minulla on henkilökohtaista kokemusta aktiiviuinti- ja masters-vuosilta myös ylirasitustilasta, minkä takia halusin hieman kertoa kokemuksistani levon ja rasituksen suhteesta etenkin masters-uimareilla.
Masters-uimareiden elämäntilanteet ja urheilutaustat ovat hyvin erilaisia, joten suoraa vertailua tai ohjeistusta eri henkilöiden kesken on lähes mahdotonta tehdä. On tärkeää huomioida työelämän tuomat henkiset ja fyysiset rasitukset, koska myös ne vaikuttavat kokonaisuuteen. Perusperiaatteet urheilussa ovat kuitenkin kaikille samat. Kehitykseen ja tulosten tekemiseen vaikuttavat kolme pääkohtaa: harjoittelu, lepo ja ravinto. Usein ajatellaan, että se, joka treenaa määrällisesti ja tehollisesti eniten, voittaa kisat. Itse olen tästä täysin eri mieltä ja väitän, että kultamitalit korjaa uimari, joka treenaa viisaimmin ja kuuntelee omaa kehoaan. Tämä korostuu erityisesti masters-urheilussa.
Iän karttuessa levon merkitys korostuu. Tietyssä iässä (vaihtelee paljon eri henkilöiden välillä) ei enää voida tavoitella varsinaista tuloskehitystä. Olkoon suorituskyvyn kehittäminen masters-iässä ”alamäen loiventamista”. Masters-uinnin pyrkimyksenä on järkevästi ajateltuna hidastaa suorituskyvyn ja siten tuloskunnon heikkenemistä harjoittelemalla viisaasti riittävää lepoa unohtamatta. Uskon, että monet suomalaiset masters-uimarit ovat tämän unohtaneet; tyypillistä on harjoittelu konemaisesti ennalta laadittujen ohjelmien tai tavoitteiden mukaisesti, omaa kehoa kuuntelematta.
On erityisen tärkeää muistaa, että yksittäisen harjoituksen tai vaikka kokonaisen treeniviikon väliin jättäminen ei vielä pilaa kauden pääkilpailua. Kauden tosin voi pilata treenaamalla kovaa ja suunnitelman mukaisesti, vaikka keho ei ole palautunut edellisistäkään harjoitusviikoista. Jos treeneissä tuntuu, että ei ole palautunut, niin uskallettava pitää yksi tai kaksi lepopäivää. Vanha viisaus on, että kunto kasvaa levossa. Jos jatkuvasti kuormitat kehoasi ilman kunnon palautumista, tuloksena on ylirasitustila, joka voi pilata koko kauden työn.
Odottamaton treenitauko (=pakkolepo) ei välttämättä ole aina katastrofi, josta seuraavassa yksi esimerkki omalta kohdaltani: Olin selostamassa vuonna 2009 Roomassa yleisen sarjan MM-uinteja reilu kuukausi ennen Cadizin Masters EM-kisoja. Roomassa uimaan pääsivät vain kisoissa kilpailevat uintiurheilijat, eli edessä oli pakollinen reilun viikon treenitauko. Väliin jäi siis yksi kauden kovimmaksi suunnitelluista treeniviikoista. Olin aivan varma, että omat kauden pääkisat olisi tauon takia pilalla. Roomasta palattuani jatkoin treenejäni aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Päätin olla stressaamatta treenitauosta. Tuloksena oli Cadizissa koko masters-urani kovimmat tulokset ja muun muassa 100 metrin vapaauinnin henkilökohtainen ennätys, 41-vuotiaana. On siis hyvä muistaa, että sopeutumalla henkisesti odottamattomaan treenitaukoon, siitä voi olla tuloskunnolle etua.
Lopuksi haluisin vielä huomioida keskeisen asian: keskity aina jokaiseen harjoitukseen mahdollisimman hyvin. Keskity tekniikkaan ja oikeisiin tehoalueisiin. Varsinkin työssäkäyvillä harjoitteluun käytössä oleva aika hyvin rajallista, joten se kannattaa hyödyntää tehokkaasti.
Treeni-iloa ja riittävää lepoa!
SPEEDO MASTERS FINLANDSuomen suurin masters-uintijulkaisu - Speedon äänenkannattaja 6.1.2015