Speedo Team Finlandin Laura Lajusen kertomus valaisee kiinnostavasti nuoren, Suomessa keski- ja pitkiä matkoja hallitsevan, uimarin urheilijauran käännekohtia. Lajusen kertomus saattelee lukijan oivaltavasti Jyväskylästä Tukholman kautta kohti Rio de Janeiron maisemia.
Kuka olen?
Olen Laura Lajunen, 23-vuotias maajoukkueuimari ja kotoisin Jyväskylästä. Innostuin vesielementistä jo pienenä ja aloitin kilpailemisen 10-vuotiaana. Olen 26-kertainen suomenmestari ja 4-kertainen ruotsinmestari. Lisäksi minulla on hallussani 400 metrin-1500metrin vapaauintien lyhyen ratojen SE-ajat. Olen kuulunut Speedo Team Finlandiin vuodesta 2010 eteenpäin. Edustan seuratasolla Suomessa kasvattiseuraani Swimming Jyväskylää ja vuodesta 2009 alkaen myös tukholmalaista Simklubben Neptunia.
Sattumusten kautta uusiin maisemiin
Olin omatoimisella kisamatkalla Tukholmassa syksyllä 2009. Hyvin menneiden kilpailujen jälkeen kisajärjestäjä Simklubben Neptunin edustaja tuli juttelemaan kanssani ja keskustelun päätteeksi hän esitti kutsun tulla joskus kokeilemaan harjoittelua seuran edustusryhmän kanssa. Ensimmäinen esiintymiseni SK Neptunin riveissä olikin jo saman vuoden marraskuussa Ruotsin mestaruuskilpailuissa Göteborgissa.
Kokeilin harjoittelua ensin muutaman viikon jaksoissa, sillä kävin samalla vielä Voionmaan urheilulukiota Jyväskylässä. Kun lukio alkoi lähestyä loppuaan, harjoittelujaksot olivat venyneet jopa parin kuukauden pätkiin. Valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2012, jonka jälkeen päätin tarttua tilaisuuteen kunnolla ja muuttaa Tukholmaan kahdenkymmenen Jyväskylässä vietetyn vuoden jälkeen.
Elämää Tukholmassa
Aloitin elämän Tukholmassa lähes tyhjästä. Minulla ei ollut mitään valmiita kontakteja tai sukulaisia Ruotsissa. Ruotsin kieltäkin oli harjoiteltu vain koulussa, mutta kieli oli kiinnostanut minua aina ja se kehittyi melko nopeasti uudessa miljöössä. Hankin asunnon läheltä uimahallia Södermalmilta, sillä olihan tullut Tukholmaan lähinnä uinnin takia.
Harjoittelu, kilpailut ja leirit vievät suurimman osan ajastani, mutta teen opintoja Tukholman yliopistossa. Se tuo hyvää vastapainoa urheilulle. Ensi syksynä suunnitelmissa on aloittaa myös valmennuspuolen töitä Neptunissa.
Kuulun paikalliseen eliittiurheilijoille suunnattuun urheiluakatemiaan Sport Campus Swedeniin, joka tarjoaa tukea arjen, harjoittelun ja opintojen yhteensovittamiseen. Tukea saa myös opiskelujen ja urheilun lisäksi elämän muilla osa-alueilla. Urheilijoilla on käytössään mm. urheilupsykologi, ravintoterapeutteja ja fysiikkavalmentajia. Vaatimuksina akatemiaan pääsyyn on paikka oman lajin maajoukkueessa tai mitalisijoitus SM-kisoissa sekä opiskelupaikka jossakin yhteistyöverkoston korkeakouluista. Mukana olo edellyttää menestymistä sekä urheilussa että opinnoissa. SCS järjestää myös asiantuntijaluentoja ja muita tapahtumia.
Ruotsalainen harjoittelukulttuuri
Neptun on yksi Ruotsin suurimmista uintilajien seuroista ja sillä oli 4073 jäsentä vuonna 2014. Uinnin lisäksi seuran kilpalajeihin kuuluvat myös uimahyppy, vesipallo, taitouinti ja masters-toiminta. Seuratoiminta on kiteytetty neljään perusarvoon, joita ovat ”passion, kamratskap, kvalitet och utveckling” (= intohimo, toverillisuus, laatu ja kehitys).
Simklubben Neptunin harjoitukset ovat Eriksdalsbadetissa, jossa harjoittelevat myös muutkin tukholmalaisseurat ja Tukholmassa asuvat maajoukkueuimarit (NEC, National Elite Center). Allastilaa on suomalaisen uimarin näkökulmasta runsaasti. Harjoitukset pidetään aina 50 m:n altaalla. Aamuisin uimme pitkällä radalla ja iltapäivisin allas muutetaan 20×25 m:n radaksi, jolloin se on vain uimaseurojen käytössä.
SK Neptunin edustusryhmään kuuluu noin 30 uimaria, joka porukka on jaettu kolmeen pienempään ryhmään: ”kort sprint” (50-100 m), ”lång sprint” (100-200 m) ja ”medel” (400-1500 m). Jokaiselle ryhmälle laaditaan aina omat, päivittäiset harjoitusohjelmat. Jokaisella ryhmällä on myös oma vastuuvalmentaja,
joka vastaa sen päivän kellotuksista yms. Seuran päävalmentajana toimii suomalaistaustainen Niko Martikainen ja Medel-ryhmän vastuuvalmentajana australialainen Lee Williams.
Olen aina tykännyt uida paljon sekä treeneissä että kilpailuissa. Tukholmassa metrimäärät ja harjoitusten tehot ovat kasvaneet huomattavasti. Harjoitteluni perustuu aerobiseen ja racepace-vauhtialueisiin. Harjoittelemme altaassa 10 kertaa viikossa ja lisäksi teemme kuivaharjoituksia. Harjoituskilometrimäärät riippuvat siitä, missä vaiheessa kautta ollaan, mutta peruskuntokaudella kahden harjoituksen päivinä metrejä kertyy 14 000-17 000 m. Kausisuunnittelu tehdään ottaen huomioon Suomen kilpailuaikataulut. Käyn myös paljon leireillä Simmis Granin porukan kanssa, jossa valmennuksesta vastuun ottaa Mika Piiroinen.
Hur är det med dig? Bra jobbat!
Ruotsalainen kulttuuri on mielestäni hyvin avoin, positiivinen ja kannustava. Ihmiset pitävät small talkista ja kyselevät paljon kuulumisia. Tämä oli ehkä suurin kulttuurishokki minulle. Joskus small talk saa jopa huvittavia piirteitä, kun sana ”bra” (=hyvä) alkaa toistua yhdessä keskustelussa jo kuudennetta kertaa.
Monikulttuurisuus näkyy Ruotsissa hyvin vahvasti. Esimerkiksi omassa ryhmässäni noin 70 % on itse syntynyt ulkomailla tai toinen heidän vanhemmistaan omaa ulkomaalaistaustan. Uimarien sukujuuret ovat mm. Yhdysvalloissa, Chilessä, Etelä-Afrikassa, Serbiassa, Unkarissa, Venäjällä ja Australiassa.
Kannustava ilmapiiri vallitsee täällä niin kilpailuissa kuin harjoituksissakin. Kaveria tsempataan päivittäin, oli kyse sitten lämmittely- tai pääsarjasta. Positiivisuus näkyy myös kysymyksissä – esimerkiksi kisasuorituksen jälkeen ”Gick det bra?” (= Menikö hyvin?).
Simklubben Neptun on ollut paras uintiseura jo kaksi peräkkäistä vuotta sekä lyhyen että pitkän radan Ruotsin mestaruuskilpailuissa. Viime vuoden lyhyen radan RM-kilpailuissa Neptunilla oli 100 ilmoitettua starttia ja joukkueeseemme kuului 28 uimaria, mutta emme kuitenkaan ollut kilpailujen suurin joukkue.
Kohti Rioa
Uimarina minut voisi luokitella luokkaan ”myöhemmin kehittyneet”. En ollut saavuttanut Rollo- ikäisenä edes pistesijoja eikä palkintokaapissa kiillä yhtäkään NSM-kultakaan. Voitin ensimmäisen henkilökohtaisen aikuisten SM-mitalini vuonna 2009. Aikuisten SM-mitaleja on sittemmin tullut kahmittua jo lähes 70, mutta harppaus seuraavalle tasolle on vielä jäänyt ottamatta. Ruotsin puolelta mestaruuskisamitaleita on tullut 17 kappaletta, ja kilpaileminen näissä altaissa on tuonut arvokasta lisäkokemusta sekä kaipaamaani haastetta. Ainoa arvokisaedustuspaikkani on tähän mennessä ollut Nuorten PM-kisat vuonna 2007 Färsaarilla. Aikuisten maajoukkuetoimintaan pääsin mukaan ensi kertaa viime syksynä.
Maailmalla keskipitkien ja pitkien matkojen taso on korkea. Arvokisapaikan lunastaminen vaatii SE-ajan parantamista jopa usealla sekunnilla kaikilla matkoilla. Esimerkiksi tulevan kesän pitkän radan Kazanin MM-uintien A-aikaraja (ja Uimaliiton esitysraja) oli 400 m:n vapaauinnissa 4.12,47, kun taas SE-lukemat ovat Eva Lehtosen vuonna 2009 uimat 4.17,47.
Oma ensi vuoden tavoitteeni on päästä edustamaan Suomea Rion olympialaisiin. Onnistuin alittaamaan Rion B-aikarajan 200 m:n vapaauinnissa Vaasan SM-uinneissa huhtikuun lopussa. Tämän kauden päätavoite on päästä mukaan Universiaadeihin, jotka uidaan 4.-11.7. Gwangjussa, Etelä-Koreassa.
Minulta kysytään usein, että olenko jo täysin ruotsalaistunut ja kuinka kauan aion vielä olla Tukholmassa. Vastaan aina, että toistaiseksi. Nämä vuodet Ruotsissa ovat kasvattaneet ja opettaneet paljon. En kadu päivääkään sitä, että valitsin lähteä lahden toiselle puolelle ja aloittaa uuden jakson sekä uinnissa että elämässäni.
SPEEDO MASTERS FINLANDSuomen suurin masters-uintijulkaisu - Speedon äänenkannattaja 6.1.2015