Suomen Uimaliiton Tuki ry. ja Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy asettivat torstaina 12.3.2015 näytteille Suomen Uimaliiton ja sen jäsenseurojen arvokkaimpia palkintoja upeaan palkintovitriiniin. Samalla juhlistettiin Mäkelänrinteen uimahallin 16-vuotista taivalta.
Uimahallin yläkertaan, kahvilan välittömään läheisyyteen sijoitetussa palkintokaapissa on merkittävä palanen suomalaisen uintiurheilun historiaa, joka kytkeytyy uinnin seuratoiminnan nousuihin ja laskuihin. Vitriinin avajaistilaisuudessa oli mukana runsas joukko uinnin ystäväviä useilta vuosikymmeniltä.
Vitriinin paljastivat uinnin maailmanmestari Hanna-Maria Seppälä ja entinen pääministeri Paavo Lipponen. Tilaisuudessa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja menneiltä vuosikymmeniltä.
Kohti Märskyä
Uimaseurakentän laajeneniminen eteni 1800-luvun lopulla nopeasti Turusta Helsinkiin, sieltä seuraavan vuosisadan alussa Kuopioon, Tampereelle, Viipuriin, Ouluun, Joensuuhun ja muihin maakuntien keskuksiin. Seurojen yhdessä peustaman Suomen Uimaliiton keskeisestä työsarkaa oli aluksi uimaopetus- ja hengenpelastustaitojen kehittäminen.
Katseet kääntyivät kuitenkin melko tarkalleen sata vuotta sitten, osittain Tukholman olympialaisten takia, kääntyä kilpaurheiluun, ja samalla uinnin filantrooppinen linja himmeni. Uintiurheilun esiinmarssin kärjessä oli helsinkiläinen olympiaedustaja, pankinjohtaja, uimahyppääjä Toivo Aro.
Toisen maailmansodan jälkeisen valtaisan urheiluinnostuksen aikaa seurasi kuntoliikunnan nousu 1960-luvulla. Poliittiset puolueet edistivät kuntoliikuntaa laatimalla kansalaisten liikkumista tukevia ohjelmia, ja valtio alkoi tukea urheilupaikkarakentamista.
Suomalaisen uinnin kannalta oli hyvin myönteistä se, että eri puolilla maata toimineet uintiaktiivit ottivat reippaasti kantaa uimahallirakentamisen puolesta. 1960-1980-luvuilla Suomeen rakennettiin kymmeniä uimahalleja, joissa alettiin tieteen tuottamin keinoin edistää uintiurheilua kohti kansainvälistä kärkeä.
Välillä matka huipulle tuntui saavuttamattomalta, ja joissakin piireissä oltiin sitä mieltä, että uinti ei kertakaikkisesti sovi suomalaisille. Muutos urheilumenestyksessä ja ihmisten mielissä tapahtui 1990-luvun alussa.
Uintikeskus keskelle Helsinkiä
Mäkelänrinteen uimahallin alkuvaiheille 1990-luvun alkupuolella antoi vauhtia maailmanmestareiden ja olympiamitalistien, Antti Kasvion ja Jani Sievisen, loistavat saavutukset, jotka loivat uskoa suomalaiseen uintiurheiluun.
Vaikka Kasvion ja Sievisen maineteot edistivät vuonna 1999 valmistuneen Mäkelänrinteen uimahallin rakennushanketta, niin hankkeen toteutumisesta oli haaveiltu jo vuosikymmeniä. Hanke ei kuitenkaan edennyt monien toiveiden mukaisesti ennen vuotta 1995, jolloin teollisuusneuvos Yrjö M. Lehtonen, Suomen Uimaliiton Tuen puheenjohtaja, kääri hihat ja teki esityksen Mäkelänrinteen uimahallin esisuunnitelmasta.
Hankkeessa oli mukana monia tärkeitä henkilöitä, joilla oli uintitausta. Helsingin liikuntapaikkarakentamisessa 1970-luvulta lähtien mukana ollut kunnallisneuvos, Suomen Uimaliiton Tuen perustajajäsen Kai Hagelberg on ilmmaissut, että hänen 40 vuotta kestäneen kunnallispolitiikkauran ”ehdoton helmi” on Mäkelänrinteen uimahalli. Uintikeskuksen rakentamiselle löytyi sekä jarruttajia että kannattajia.
Uintiurheilun tarpeet eivät tietenkään olleet ainut peruste mittavalle rakennushankkeelle. Tiedettiin, että uinti on kaikkien kansankerrosten suosikkiliikuntamuoto. Uimahallin kävijämääriä arvioitaessa kuntouimareiden osuus aliarvioitiin. Nykyään on kuitenkin selvää se, että Mäkelänrinteen uimahallista on kehittynyt kävijämääriltään Suomen suosituin liikunnan ja urheilun suorituspaikka. Hallin vuosittainen kävijämäärä lähentelee kohta miljoonaa.
Speedo Masters Finland kiittää lämpimästi Suomen Uimaliiton Tuki ry:tä siitä mittaamattomasta avusta, jota se on tarjonnut uimaliiton jäsenseuroille 1970-luvulta alkaen. Samalla seura kiittää toimitusjohtaja Pekka Laitista ja hänen edeltäjäänsä Veikko Vermilää siitä, että Mäkelänrinteen uintikeskus on erinomaisesti mahdollistanut uintiurheilun harrastus- ja kilpailutoiminnan.
Kuva: Paavo Voltti
SPEEDO MASTERS FINLANDSuomen suurin masters-uintijulkaisu - Speedon äänenkannattaja 6.1.2015