Avannossa uimisella ja ihmisten kerskailulla kylmän veden sietämisestä on viileässä Suomessa pitkät perinteet. Avantouintinäytöksiä alettiin järjestää melko näkyvästi Helsingissä 1920-luvulla. Helsinkiläiset suuntasivat näytöksiä myös muiden maakuntien keskuksiin, muun muassa Kuopioon. Talvisissa olosuhteissa näytöksiin saapunutta yleisöä hauskuutettiin menemällä avantoon muun muassa potkurilla tai pää edellä uimahyppykerroksista.
Avantouintinäytösten tärkeänä tehtävänä oli viihteellisyyden lisäksi valistaa ihmisiä kylmän veden vaaroista, koska avantoon voi ymmärrettävästi joutua myös tahattomasti. Koska kansalaisten uimataito oli vielä sodan jälkeisinä vuosina melko heikkoa, ihmisiä varoitettiin korostetusti heikkojen jäiden aiheuttamasta vaarasta, aivan aiheellisesti. Valistuksen merkitys heikoista jäistä ei ole suinkaan ole poistunut nykypäivään mennessäkään. Edelleen vuosittain liian moni ihminen vajoaa avantoon.
Avantoseuraan
Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina avantouinnin harrastaminen maassamme laajeni hiljalleen. Eri puolille Suomea perustettiin avantouintiseuroja – tai talviuintiseuroja, jotka kokosivat yhteen harrastuksesta kiinnostuneita. Vielä 1950-luvulla avantoon ei kaikissa paikoissa menty suinkaan saunan kautta, vaan lajin harrastajat saivat tyytyä vaihtamaan vaatteet kylmissä pukukopeissa. Tosin eivät kaikki kaipaa saunaa avantoon mennessään nykyäänkään. Erityisesti venäläiset pulahtavat avantoon kylmästä kopista. Tosin syykin on selvä: heillä ei ole saunoja.
Suomalaista liikuntakulttuuria 1980-luvulta alkaen kuvaa hyvin eriytymiskehitys. Liikuntalajien määrä alkoi lisääntyä nopeasti, ja uusien lajien edistymistä alettiin hoitaa lajiseuroissa. Esimerkiksi Joensuun Jääkarhujen (perustettu vuonna 1986) taival pienestä avantouintiseurasta yli 1 000 jäsenen suurseuraksi kuvaa hyvin lajissa ja sen ympärillä tapahtunutta muutosta.
Joensuun Jääkarhujen toiminnan alkutaivalta ja seuran räjähdysmäistä kasvua ruokkivat ennen kaikkea ihmisten lisääntynyt kiinnostus terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen vapaa-ajan lisäännyttyä. Seuratoiminnan kasvulle Joensuussa edellytyksiä loivat aktiiviset henkilöt, jotka halusivat sitoutua edistämään avantouinnin toimintaedellytyksiä. Moni seuran perustaneista on jatkanut aktiivista toimintaa näihin päiviin asti.
Vaikka Joensuun Jääkarhujen ensimmäinen toimipaikka Joensuun Mäntyniemessä ei suinkaan ollut puutteellinen saunoineen ja muine rakennuksineen, sitä ei kuitenkaan voi verrata 2000-luvulla valmistuneisiin uusiin rakennelmiin. Joensuun Jääkarhujen päärakennuksen ja saunatilojen toimivuus on valtakunnan laajuisesti vailla vertaansa.
Monet motiivit
Jäljittäessä ihmisten motiiveja avannossa käymiseen voidaan nopeasti hahmottaa kolme tekijää. Ensiksi avantouimarit uskovat kylmässä vedessä olemisen edistävän terveyttä. Totta onkin, että kylmä vesi virkistää uimaria stressihormonin erittymisen myötä. Avantouinti parantaa myös verenkiertoa ja se hidastaa solujen vanhenemista. Siten esimerkiksi iho säilyttää paremmin kimmoisuutensa. Toisaalta avantouintiin liittyy myös terveysriskejä: avantoon ei pidä mennä alkoholin vaikutuksen alaisena. Myöskään suoraan saunasta avantoon hyppääminen saattaa lamauttaa verenkiertojärjestelmän kohtalokkain seurauksin.
Toiseksi avantouintitapahtuma on monille avantouintiseurojen jäsenille tärkeä sosiaalisen kanssakäymisen paikka, samalla tavalla kuin uimahallitkin. Esimerkiksi Joensuun Jääkarhujen -tapaus osoittaa sen, että yhteiset kokoontumiset, retket ja illanvietot, keräävät runsaasti osallistujia. Avantouintiseuran monet toimintamuodot, kuten musiikki, retkihiihto ja patikointi, muistuttavat suomalaisen urheiluseuratoiminnan alkuvuosista 1900-luvun ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. Laajasti ajateltuna avantoseuratoiminnan monet muodot sopivatkin hyvin kansallista avantouintia koordinoivalle Suomen Ladulle.
Kolmanneksi avanto on ollut Suomessa vuodesta 1989 lähtien myös urheilun suorituspaikka. Avantouinnin ensimmäiset SM-kisat pidettiin vuonna 1989. Avantouinnin kilpailutoiminnan juuret ovat Suomessa. Lajin ensimmäiset MM-kisat pidettiin Helsingissä vuonna 2000. Avantouinti kilpailu- ja harrastustoiminnan muotona on alkanut kiinnostaa myös Suomen Uimaliittoa, joka hyväksyy jäsenikseen myös avantouintiseuroja.
Miksi avantoon? Miksi ei? (Radio Voima, Lahti)
SPEEDO MASTERS FINLANDSuomen suurin masters-uintijulkaisu - Speedon äänenkannattaja 6.1.2015