Speedo Masters Finland on järjestänyt masters-uintileirejä säännöllisesti Pajulahden liikuntakeskuksessa Nastolassa. Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna, 6.-8.22015, järjestettiin ensimmäisen kerran yhteinen uintileiri, jossa oli oma ryhmänsä uimareille ja triathlonisteille. Lisäksi oli myös tekniikkaryhmä, jossa teemana tällä kertaa oli vapaauinnin tekniikka. Leiri täyttyi nopeasti huolimatta samaan viikonloppuun osuneesta Suomen Uimaliiton uintigaalasta. Tahtia ei hidastanut myöskää tammikuun lopullssa pidetty 70 uimarin Teneriffan-leiri. Kaikkiaan mukana oli 42 eri-ikäistä ja -tasoista urheilijaa. Heistä noin 25 oli triathlonisteja ja osa molempien lajien harrastajia.
Uimariryhmässä oli tällä kertaa teemana startit ja käännökset. Yksi neljästä uintiharjoituksesta olikin teeman ympärille rakennettu temppurata, jossa oli yhteensä viisi erilaista toimintapistettä starttien ja käännösten sekä niihin liittyvien asioiden harjoittelemiseksi ja henkilökohtaisen palautteen antamiseksi. Leirillä tehtiin halukkaille myös tekniikkakuvaus veden alta ja päältä sekä tuttuun tapaan myös kehonkoostumustesti halukkaille. Seuraavassa on kahden uuden leiriläisen kokemuksia leirin annista triathlonistin ja tekniikkaryhmäläisen näkökulmasta.
Minttu Mustonen, triathlon-ryhmä
Olin helmikuussa ensimmäistä kertaa elämässäni uintileirillä. No, minä en olekaan mikään uimari, vaan vähän leikin triathlonistia. Elämäni valo bongasi joskus viime vuoden loppupuolella Triathlonfoorumin Facebook-ryhmästä uintileirin, jossa oli ihan oma ryhmä triathlonisteille ja ehdotti sitä minulle. Minä sitten olin kiltti tyttö ja ilmottauduin leirille. Mitäs muuta tekemistä sitä ihmisellä voisi helmikuisena viikonloppuna olla kuin uida – varsinkin jos kotona oikein käsketään.
Leirin aluksi perjantaina olisi ollut mahdollisuus tekniikkakuvaukseen, mutta minä perinteisenä työn orjana jätin ne tällä kertaa väliin ja ehdin Pajulahteen vasta vähän ennen tervetuliaisluentoa. Luennolla valmentajat esittäytyivät ja kävivät ohjelman läpi. Sitten päästiinkin tositoimiin eli altaaseen. Meidän ryhmässämme taisi olla 15 naista ja yksi mies. Tulikin jossain vaiheessa naureskeltua sitä, kuinka stereotyyppisesti naiset tykkäävät käydä kursseilla ja miehet puurtavat yksinään. Tällä kertaa mekin olimme siis hyvin stereotyyppisia. Masters-ryhmässä taisi sentään olla tasaisempi sukupuolijakauma.
Uintitreenejä oli yhteensä neljät: yhdet perjantaina, kahdet lauantaina ja vielä yhdet sunnuntaiaamuna. Kukin vuoro kesti puolitoista tuntia, joten altaassa tuli oltua kaiken kaikkiaan kuusi tuntia. Tämän lisäksi lauantai-iltana oli ohjattu kehonhuoltotunti, joka tuli kieltämättä tarpeeseen. Mietin vielä torstaina, että pitäisiköhän ottaa salikamat mukaan, kun lauantaipäivällä oli pitkä tauko, mutta tulin sentään järkiini ja totesin, että ehkä pelkkä uinti riittää viikonlopun liikunnaksi. Ja riittihän se: en muista, että olisin ikinä ennen saanut lihaksia jumiin pelkällä uinnilla, mutta jo lauantai-iltana minulla oli sekä epäkkäät että pohkeet jumissa. Sunnuntaina olo vaan jalostui entisestään.
Uinti on ainoa triathlonin laji, josta saan tällä hetkellä valmennusta. Mutta toisaalta se on myös triathlonin kaikkein teknisin laji. Siksi uintivalmennusta ei minun mielestäni voi koskaan saada liikaa. Lisäksi on kivaa, kun kommentteja saa välillä eri valmentajilta. Jos lasken mukaan kaikki valmennustilaisuudet aikuisten uimatekniikkakursseista triathlonseuran treeneihin, niin minua on valmentanut vapaauinnissa yhteensä kahdeksan eri valmentajaa, ja aina kaikki ovat kommentoineet eri asioita tai ainakin samoja juttuja erilailla. Tämä on mun mielestä hurjan antoisaa: on kivaa, että he kiinnittävät huomiota eri ominaisuuksiin, joita pitää kehittää (niitä varmasti riittää heille kaikille) ja käyttävät eri kielikuvia: näin aina välillä tulee saatua uusia ahaa-elämyksiä, kun vihdoin tajuaa jonkin asian – ja kehityttyä ihan kohisten.
Osa harjoituksista oli tuttuja jo aikaisemmasta elämästä, mutta sain minä myös hieman uusia ideoita sovellettavaksi yksin treenatessani. On pelkästään kivaa, että treenivalikoima on laaja. Silloin aamujen ruuhkavuoroilla, vanhan uimahallin kapeilla radoilla voi valita ohjelmaansa sarjoja, joita voi väenpaljoudestakin huolimatta suorittaa – ja silti treeneissä on mukavasti vaihtuvuutta. Ja olihan jo pelkästään se hurjan siistiä, että uintikilsoja kertyi leirillä reippasti yli kymmenen – eli minun normiviikkooni verrattuna ihan sikana.
Leirillä tuli myös venyteltyä ihan epätavallisen paljon. Vaikka väittäisin venytteleväni keskivertosuomalaiseksi tai jopa keskivertokuntourheilijaksi kohtalaisen aktiivisesti, niin viikonlopun 2 h 15 min kehonhuoltoa on minulle ihan ennenkuulumaton lukema. Meillä oli ohjelmassa aina ennen treenejä vartin venyttelytuokio – välillä ohjattuna ja välillä omatoimisena. Sen lisäksi lauantaina oli jo mainitsemani tunnin sessio, jossa ensin rullailtiin lihakset lämpimiksi ja vedet silmiin putkirullalla minkä jälkeen sitten venyteltiin koko keho läpi niskasta nilkkoihin. Ja tapahtuipa vielä sellainenkin ihme, että minä venyttelin lauantaina treenien välillä ihan vapaaehtoisesti ja omasta halustani kokonaisen vartin – ihan jo pelkästään siitä ilosta, että opin venyttelemään nilkkoja.
Pitää vielä mainita, että porukka leirillä oli todella mukavaa. Minua ei haitannut yhtään olla liikkeellä ”yksin”, koska muihin tyyppeihin tutustui nopeasti. Ensimmäisellä aterialla tuotti toki hieman vaikeuksia tunnistaa altaasta tutut tyypit vaatteet päällä, mutta harjoituksen myötä sekin onnistui. Onneksi meillä oli tarpeeksi ruokailuja. Uusia tyyppejä lajin parista on aina kiva tavata, koska sitten useimmissa kesän kisoissa tapaa aina jonkun tutun. Kivaa oli siis. Voisin lähteä uudestaankin.
Maria Luoma-aho, tekniikkaryhmä
Hankin itse itselleni joululahjaksi Speedo Mastersin uintileirin Pajulahdessa helmikuussa. Ilmoittautuessa pohdin, ilmoittaudunko tekniikkaryhmään, joka keskittyy vapaauintiin vai triathlonryhmään. Olen kuitenkin saanut viime vuosina jonkun verran tekniikkaopetusta, mutta toisaalta tiedän, että omassa uintitekniikassa on varmasti rutkasti parantamisen varaa enkä ole pitkiä uintitreenejä tehnyt. Valitsin siis tekniikkaryhmän. Vähän mietitytti, että miltä tasolla ryhmässä lähdetään… Että ollaanko tasolla ”keitetään perunoita” veteen puhaltamalla, jos lähtötaso on ”mummorinta” niin, ettei naama varmasti kastu vai mistä harjoitukset aloitetaan? Tekniikkaryhmä kokoontui hallille perjantaina iltapäivällä.
Melko pian selvisi, että kaikki ryhmän uimarit olivat keitelleet perunansa jo aiemmin, että ihan perusteista ei tarvinnut lähteä vaan päästiin etenemään harjoituksissa hyvää tahtia. Tekniikkaryhmää ohjasi Ari Ailio, joka osoittautui aivan mahtavaksi opettajaksi. Viikonlopun kolmella uintitunnilla ehdittiin käydä läpi monenlaisia harjoituksia mm. rytmitykseen ja käsivetoon liittyen. Osa harjoituksista oli ennestään tuttuja, mutta paljon oli sellaisia harjoituksia, joita en aiemmin ollut tehnyt. Tuntien jälkeen koitimme parhaan kykymme mukaan kirjoittaa muistiin tehtyjä harjoitteita, jotta näitä sitten osaisimme myöhemmin omissa treeneissä hyödyntää. Viimeisen tunnin lopulla Ari antoi vielä jokaiselle henkilökohtaisesti kommentit omasta uinnista. Näillä opeilla on varmasti hyvä jatkaa kohti kesää ja triathlonkoitoksia.
Kolmen tunnin mittaisen uintitreenin lisäksi yhteistä ohjelmaa oli lauantai-illan foam roller-venyttely tunti. Tekniikkaryhmällä oli siten selvästi kahta muuta ryhmää kevyempi ohjelma. Itseäni tämä ei haitannut – tekniikkaopetus vaatii sen verran keskittymistä, että luultavasti enemmästä tekniikkatreenistä en olisi merkittävästi hyötyä enää saanut. Ehkäpä lauantaina olisi voinut olla toinen uintikerta vielä niin, että olisi voinut käydä itsekseen uimassa ja oppeja miettimässä. Pajulahdessa on hyvät mahdollisuudet harrastaa myös muita lajeja. Itse kävin hiihtämässä perjantaina opiston laduilla ja lauantaina Nastolan kunnan laduilla ns. maakuntaladulla. Lisäksi palauttelin iltaisin avantosaunassa. Myös kuntosalilla ehdin yhden treenin tekemään eli varsin monipuolinen liikuntaviikonloppu!
SPEEDO MASTERS FINLANDSuomen suurin masters-uintijulkaisu - Speedon äänenkannattaja 6.1.2015