Tämä kirjoitus on laadittu masters-kilpauinnin näkökulmasta ja tämän syksyn kilpailunomaisen harjoittelun kokemuksista. Matalalla intensiteetillä tehtyjen harjoitusten terveysvaikutuksia ei voi kiistää. Jos aikuinen masters-uimari kuitenkin käyttää viikoittain 3-4 tunnin reippaan uintiharjoittelun sijasta 6-8 tuntia altaassa, ja vaa’an toisella puolella on muu ”siviilielämä”, niin voi kysyä, kummassa mallissa tuotettu tulos on järkevämpi.
Määritän oman lähestymistapani kilpailunomaisen harjoitteluun seuraavasti: Mihin tarpeeseen vastaamme, miten tulos tuotetaan tehokkaammin, onko se mitä nyt teemme pakollista, onko muita tapoja vastata tarpeeseen, onko toimintamallimme nykyaikainen ja onko nyt tekemämme tarpeellista ja hyödyllistä.
Ihmettelin joskus aikoinaan laatimiani harjoituksia, miksi minun harjoituksissani alku- ja loppuverran sekä A1- ja A2- alueiden osuus on niin suuri. Mitä merkittävää eroa on verralla ja A1-alueella, A3- ja A4-osuuksien määrät olivat pieniä sekä A5 mitätön. Kausi oli jaettu peruskuntokauteen, kilpailuun valmistavaan kauteen ja kilpailukauteen. Lisäksi harjoiteltiin tekniikkaa. Näillä menetelmillä harjoiteltuja ominaisuuksia ei saatu siirrettyä kovavauhtisiin uinteihin, joten niiden vaikuttavuus ei ollut toivotunlainen. Tällä systeemillä saatiin kyllä tuloksia, pahuksen hyväkuntoisia uimareita, sillä uimarit jaksoivat uida jopa yli kahden tunnin treenejä ja kilometrejä kertyi, ja olin niistä vielä ylpeä (näin jälkikäteen hävettää).
Kuitenkin kilpailuihin valmistavan kauden aikana harjoitukset tuntuivat liian kevyiltä ja lyhyiltä. Kisamatkojen vaatimia kisanopeuksia ei oltu tehty tarpeeksi, eli tehoja ei saatu tarpeeksi esille ja uitiin kovakuntoisen naisen tai miehen yleisalueella, armottoman lujaa mutta ei kilpailunomaisesti. Tuloksia syntyi, mutta millä panoksella ja ajankäytöllä. Mitä tein, sorruin tähän perisyntiin eli osittaiseen integrointiin.
Onneksi minulla kävi hyvä säkä, sain tilaisuuden seurata Marko Malvelan vetämiä harjoituksia sekä keskustella hänen kanssaan kilpailunomaisesta harjoittelusta. Ihastuin tuohon ”tulos edellä ja epäoleelliset rönsyt pois” ajatusmalliin. Ryhdyin analysoimaan omia ja myös muiden valmentajien tekemiä ohjelmia, ja toden totta kilpailuvauhtisten harjoitteiden osuus oli vähäinen tai niitä ei käytännössä peruskaudella ollut ja herkistelyvaihe tehtiin sisukkaan vääntämisen jälkeen (III-alue) kun oli ajettu kroppa ensin jumiin (tyhmästi sanottu?). Miten A3 vauhtinen harjoittelu tukee kilpailusuoritusta eri kilpailumatkoilla? Kilpailuissahan pitäisi uida sillä tekniikalla ja omalla senhetkisellä kisavauhdilla siten, että saadaan mahdollisimman hyvä aika.
Tulos = tehokkuus x panos. Jos masters-uimarilla pisimmät uintisuoritukset ovat 25 min mittaisia, niin onko 2 tunnin ja 4-5000 m uintitreenit perusteltavissa – kilpailumatkan kannalta. Uinnissa kilometrien kerääminen onkin suhteellisen helppoa, mutta onko siinä järkeä jos tulokulmana on kilpailusuoritus. Opetatko kehosi liikkumaan vedessä tunnista toiseen vai opetatko kehosi tuntemaan sekä löytämään oikean kisarytmin. Vastaus on, opetat sitä mitä treenaat. (Miksi olen kuullut usean masters-uimarin sanovan: tein parhaat tulokseni kilpauintitulokseni kun lopetin kilpauinnin.)
Hyvä tulos vaatii järkevää tekemistä ja kilpailuvauhtisen harjoitteiden tekeminen energiaa. Tästä syntyykin kohdistamisongelma: tekemisen ja seuraamuksen vaikutukset. Kilpailuvauhtisten sarjojen tuottaminen vaatii, että sarjojen pitää olla lyhyitä jotta tehokkuus säilyy hyvänä. Panokset mastersilla riittävät yleensä 20–30 min suoritukseen, sen jälkeen ne ovat loppu. Kaikkia panoksia ei ole järkevää käyttää ensimmäiseen sarjaan, vaan parempi on jakaa ne tasaisesti, siten että jokainen sarja on harkittu ja kilpailunomainen.
Sarjojen tuottaminen on kuitenkin tapahduttavat helposti, ei liikaa ”hampaat irvessä, mailaa puristaen” sillä harjoittelun halutaan siirtyvän rentoon kilpailusuoritukseen. On siis pidettävä mielessä kisavauhti ja jaettava sarjat siten että ne palvelevat lopputulosta. Periaate on, että huonoja harjoitteita ei tehdä. Jos ei jaksa tai on huono päivä, niin harjoitus tai pääsarja keskeytetään ja tehdään jotain muuta, esim. virkistäydytään muuten vesielementissä. Tämä tietysti vaatii taitoa ja rohkeutta, ymmärtää milloin elimistö (aivoista -> viimeiseen soluun) on valmis ottamaan treeniä vastaan ja kuinka paljon.
Yksilöllisyys kunniaan, ohjelmien täydellinen noudattaminen sopii vain harvoille. Valmennusohjelmaa ei orjallisesti noudateta, vaan sovelletaan. On ymmärrettävä ohjelmasta olennaisin osa. Pitää kysyä miten mä tein harjoituksen, ei miten paljon mä uin. Ja vastaavasti pidä ohjelmat mahdollisemmin yksinkertaisina, luo ohjelmaan mahdollisuus uida yksilöllisesti. Valmennusryhmän tulee tuntea se päämäärä, mitä varten ohjelmat on suunniteltu. Kilpailunomainen harjoittelu tukee yksilöllisyyttä ja kannustaa kokeilemiseen.
Ja tämä kaikki on tehtävä rennosti, mutta ankarasti kilpailuvauhdista kiinni pitäen. Oppiminen kuitenkin tapahtuu toistojen kautta ja mitä enemmän on oikeita toistoja, sitä paremmin elimistö sopeutuu suorittamaan omaa kilpailuvauhtista uintia.
Näin nyt ajatellen kilpailunomaisesta uinnista.
Käytännön mitattavia kokemuksia
Tänä syksynä ryhmämme aloitti harjoittelun elokuun alussa, kolme kertaa viikossa ja maalimme oli Porin 3-4.10 ja Jyväskylän 24–26.10. kisat jonka nostimme tärkeimmäksi maaliksi. Eli aikaa oli noin kolme kuukautta. Ryhmämme koostuu uintitaustaisista masterseista, joten perusasiat ovat hyvässä kunnossa.
Ennen Jyväskylän kisoja sprinttereiden ohjelmassa oli 658 kpl kilpailunomaista suoritusta, kokonaisuus oli n. 81 000 metriä joka sisälsi 9 000 metrin totuttelujakson (kesän jälkeiset kolme ensimmäistä treeniä) jolloin vain seurusteltiin, mutta 110 % sosiaalisella kunnolla. Kilpailuomaiset treeniohjelmat olivat yhteensä 72 000 metriä ja tästä kilpailunomaisia suorituksia oli 14 500 metriä. Eli noin 20 prosenttia, mutta korostan että nämä olivat vain kilpailunomaisia uinteja, ei esimerkiksi potkuja tai vastaavia.
Vastaavasti matkureiden ohjelmassa oli 357 kpl kilpailunomaisia suorituksia, kokonaismetrit olivat noin 83 000, sisältäen em. seurustelujakson. Kilpailumaiset treeniohjelmat olivat 74 000 metriä joista kilpailunomaista uintia oli 26 000 metriä.
Kaikkien harjoitusten keskiarvo (jos se nyt sitten jotain kertoo) sprinttereillä oli vajaa 2400 metriä ja matkureilla reilut 2400 metriä.
Osallistumisprosentti kilpailijoilla pääasiassa n. 70–80% (muutamilla lähellä 100 %) mutta joillakin se oli selvästi matalampi.
Kuitenkin on huomioitavaa, että ei mitään muuta kuin oikeasti uituja kilpailujenomaisia matkoja ei ole ym. laskuissa mukana. Esim. 4 x 12,5 metriä 100 metrin kisavauhtia lättäreillä, ei ole mukana laskuissa koska kilpailuissa ei uida lättäreillä. Niiden tarkoitus on ihan jossain muualla. Ajatuksenani on ollut ja on: Luottamus omaan tekemiseen kasvaa ja kilpailuihin on helpompi mennä. Luontaista epäonnistumista ei saa tukea. Masters-uimarit kuitenkin kilpailevat suhteellisen vähän.
Tulokset Jyväskylästä olivat: 15 ryhmässämme uivasta masters-uimarista 14 ui ennätyksensä jossain lajissa (nykyisen viiden vuoden ikäsarjahaarukassa).
Tämä tulos on loistava, mutta sen ovat mahdollistaneet ryhmämme 110 % sosiaalisen, eettisen ja spirituaalisen kunnon aiheuttamat ilmiöt. Ja kun tähän ”soppaan” on lisätty kilpailunomainen treenaaminen, vaikuttaa tämä ”keitos” aika hyvältä -ainakin mun mielestä.
Kilpailunomaista treenaamista on tutkitut todella paljon, mutta miksi sen suosio on vähemmällä kuin perinteinen tapa. En tiedä, mutta ainakaan nyt en aio poiketa tältä tietä vaan oppia lisää sillä: Tulos=tehokkuus x panos.
Minua kiinnostaa mm:
- Lapsilla ja koiranpennuilla leikkiessään on luontainen kyky tehdä asioita kilpailunomaisesti, lyhyinä ”hyökkäyksinä”, esim. juosta nurkan taakse piiloon. Kannattaako tukea tätä luontaista kykyä, vai pitäisi sanoa että juokse nyt vain A2 vauhdilla -sinne piiloon. Katoaako leikistä silloin tekemisen ilo ja idea?
- Tieteelinen tutkimus vs. uusien asioiden kokeileminen, tietysti tieteellinen pohja ymmärtäen. Jos tekeminen pohjautuu vain tieteelliseen tutkimukseen, on varma että olemme kokoajan turvallisessa ympäristössä mutta emme välttämättä kehityksen kärjessä. Lisäksi hukkaamme kokeilemisen ilon, yksilöllisyyden ja erehdyksistä oppimisen josta voi seurata kehitysakselin kulmakertoimen pienentyminen. On ymmärrettävä myös tyypillisten tutkimustulosten tapa toimia, eli otanta.
- Tutkimus ei aina vain toimi kaikilla ihmistyypeille. Ajatellaanpa vaikka mykoplasman hoitoa. Lääkärien saama virallinen ohjeistus kyseisestä sairaudesta ei ole toiminut, vaan pitkittynyt tauti on haitannut urheilijan kehitystä ja pilannut jopa useamman kauden. Ne lääkärit jotka ovat uskaltaneet toimia itsenäisesti, potilasta kohtaan yksilöllisesti, poiketen virallisesta ohjeistuksesta ovat saaneet aikaan hyviä tuloksia. Tästä tuloksellisuudesta Satu Ojalainen (toisen kappaleen toinen lause) on hyvä esimerkki.
Käyttäjien kokemuksia
Edellä esitetyt ovat minun mielipiteitä tai tapoja käsitellä asioita, tärkein asia ovat kuitenkin käyttäjät. Tässä on tämän mainion ryhmämme mielipiteitä otantana.
- Selkeämmin kausitukset: peruskunto, vauhtikestävyys, maksimikestävyys, herkistely, kisat. Nyt on menty pääsääntöisesti vauhtikestävyyslinjalla syksy
- Jos tämä nykyinen tapamme on kovaa valuuttaa uimarin kehityksen kannalta, niin kaipaan todisteita. Muutan varmasti mielipiteeni, jos saan sille asianmukaiset perustelut (artikkeleita, huippu-uimareiden kokemuksia jne.)
- Jos tämä tapamme treenata on nykyaikaa, pitäisi uimareiden henkilökohtaisissa kisatuloksissa tapahtua myönteistä kehitystä. Vielä on liian varhaista vetää johtopäätöksiä treenien kaikkivoipaisuudesta.
- Olen yllätyksekseni huomannut, että uintiurheilua voi harjoitella tasokkaasti ja järkevästi suhteellisen pienillä harjoitusmäärillä ja silti tulokset menevät koko ajan eteenpäin. Laatu on todellakin korvannut määrän. Tekniikkaan ja tehoihin panostaminen sekä yksityiskohtien hiominen on nykypäivän uintiurheilua ja huomattavasti järkevämpää treenaamista kuin esim. 90-luvulla.
- Kovat kilpailuvauhtiset treenit, jotka ovat olleet noin 2-3 km, ovat olleet minulle uudenlainen treenikokemus. Olen ilokseni voinut huomata, että ennätyksiä on rikkoutunut Tuntuisi siltä, että kisavauhdin hakeminen treenien aikana auttaa kilpailuissakin huomattavasti. Ainakin tällaiset treenit ovat olleet vaihtelua, vaikka joskus pitäisi tietysti ottaa tekniikkaakin mukaan, ja ehkä alkusyksystä myös sitä peruskunnon hakemista eli kelausta.
- Parantaa itseluottamusta pitämään yllä sopivaa kisavauhtia kilpailuissa.
- Haaste -> kaikkien kilpailulajien ja -matkojen ajat siirrettyinä race pace -sarjoihin.
- Tekniikkaan pitää käyttää jatkuvasti aikaa treeneissä. Se ei ole vain kaikkein nuorimpien asia.
- Kyllä tämä masterseille sopii. Pystyvät hankkimaan tietoa helposti kuinka uidaan oikealla vauhdilla. Tekniikat ovat yleisesti hyvällä tasolla aiemmasta uintiurasta. Toisaalta palautuminen on hitaampaa kuin nuorilla ja ehkä tarvitsevat palauttavia osioita.
- Kaiken kaikkiaan mä kyllä seison sun takana näitten treenien suhteen. On tosi mielenkiintoista nähdä mikä on lopputulos erityisesti Oulussa lyhyenradan kisoissa, kun tuloksia pitäisi silloin vasta todellisuudessa nähdä. Uintitreenaaminen on kuitenkin pitkäjänteistä touhua, etteivät esim. Jyväskylän tulokset ole mitenkään vertailukelpoisia.
Artikkelin kirjoittaja Jukka Vatanen on tuusulalainen. Tällä hetkellä hän valmentaa Tuusulan Uimaseuran vuoroilla kilpailevia masters-uimareita.
SPEEDO MASTERS FINLANDSuomen suurin masters-uintijulkaisu - Speedon äänenkannattaja 6.1.2015