Järjestyksessään 15. masters MM-kilpailut pidettiin Montrealissa Kanadassa 27.7.-10.8.2014. Ainoana seuramme edustajana sain kunnian tehdä uuden seuramme ensimmäiset arvokisastartit. Muuta mainittavaa ei omissa uintisuorituksissani sitten juuri ollutkaan. Seuraavassa hieman kokemuksiani matkasta, kilpailupaikasta ja järjestelyistä sekä myös muutamia kovimpia tuloksia eri ikäsarjoista ratauintien osalta.
Montrealin MM-kilpailuissa oli osanottajia kaikkiaan 97 eri maasta, kokonaisurheilijamäärä oli noin 9 000, joista reilut 6 000 osallistui allasuinteihin. Kisoissa oli mukana taitouinti, uimahypyt, vesipallo, ratauinti sekä perinteisesti kisat päättävä avovesiuinti, joka uitiin samalla radalla, jossa Pertti Karppinen souti Olympiakultaa vuonna 1976. Osanottajamäärän vähyys oli järjestäjille pieni pettymys vuoden 2012 Italian Riccionen MM-kisojen jälkeen, joissa osanottajia oli ennätysmäärä: yli 12 000. Suomesta mukana oli tällä kertaa kaikkiaan 25 uimaria sekä 3 entistä maajoukkuevesipalloilijaa, jotka pelasivat kahdessa kovassa ulkolaisessa seurajoukkueessa (italialaisessa ja espanjalaisessa). Kisojen vanhin osanottaja oli tällä kertaa ”vain” 97-vuotias eli melko nuori, sillä yhtään yli 100-vuotiasta ei ollut. Uimahypyissä vanhin oli 90-vuotias joka osallistui myös 10 metrin kerroshyppyihin. Omat ennakko-odotukset kisapaikkojen ja järjestelyjen suhteen olivat korkealla, pidettiinhän kisat Pohjois-Amerikassa, jossa sekä uinti että myös taitouinti on yksi suosituimmista ja seuratuimmista yksilölajeista ja olivathann kisat vieläpä vuoden 1976 olympiakaupungissa.
Suomalaiset tulivat kisakaupunkiin eri reittejä ja eri päivinä. Itse saavuin Markku Vihersalon kanssa New Yorkin kautta myöhään tiistai-iltana 29.7., jolloin ensimmäiseen kisastarttiin (100vu) oli vajaat 5vrk aikaa. Olin laskenut, että se olisi sopiva aika 7 tunnin aikaeroon soputumiseen ja lentomatkasta toipumiseen. Päälajeihin oli aikaa 8 ja 11 päivää (50vu ja 50su).
KISAPAIKAT JA JÄRJESTELYT
Montrealiin (jossa on 3.5 miljoonaa asukasta) laskeuduimme lyhyen 55 minuutin jatkolennon jälkeen New Yorkista tiistai-iltana klo 23. Kentällä oli ständi kilpailijoille, josta saimme ohjeet ja ilmaiset lentokenttäbussiliput, joilla pääsimme keskustaan kohti hotellia. Järjestelyt vaikuttivat hyviltä, vastaavaa palvelua ei aiemmin ole ollut. Hotellin olimme valinneet ihan keskustasta, läheltä metroasemaa. Lennolla emme olleet suunnitellusti nukkuneet juurikaan, joten 7 tuntia pidemmän vuorokauden jälkeen ei ollut mitään ongelmia nukahtamisen suhteen ja aamulla heräsimme jo ihan Montrealin aikavyöhykkeen mukaisesti. Keskiviikkona tavoitteena oli hoitaa akkreditointi ja päästä välipäivän jälkeen tekemään kevyt uintiharjoitus sekä samalla tutustua kisapaikkoihin. Tiesimme, että Montreal on maailman toiseksi suurin ranskankielinen kaupunki, mutta siltikin oli yllätys, että todellakin kaikki opasteet ja ohjeet olivat ranskaksi.
Akkreditointi oli poikkeuksellisesti kisojen päähotellissa aivan ydinkeskustassa, eikä kisapaikalla. Siellä kaikki hoitui mallikkaasti ja nopeasti, koska pääjoukkko uimareista ei vielä ollut saapunut – ruuhkaa ei ollut. Saimme kisapassin lisäksi 9 päivän metroliput, joilla pääsi kulkemaan julkisilla kulkuvälineillä rajoituksetta. Tästä myös kisajärjestäjille plussat, olihan kisapaikka muutaman kilometrin päässä lähimmistäkin hotelleista, saarella jossa lähes kaikki kaupungin ulkoilmatapahtumat järjestetään konserteista F1-kisoihin. Metrolla pääsi aivan kisa-altaiden viereen. Kävimme siis katsastamassa kisa-paikat ajatuksena päästä myös uimaan. Kaikki kisa-altaat olivat ulkoaltaita. Pääalueella oli 10-ratainen 50m kisa-allas, 8-ratainen 50m verryttelyallas sekä hyppyallas. Lisäksi F1-radan keskelle oli pystytetty toinen 10-ratainen 50m kisa-allas. MM-kisoissahan suuren osallistujamäärän vuoksi uidaan koko ajan kahdessa altaassa ja naiset ja miehet vuorottelevat vuoropäivinä eri altaissa.
Altaisiin ei kuitenkaan uimareilla ollut asiaa, sillä kaikki altaat olikin varattu vesipalloilijoille ja taitouimareille, joiden kisat olivat jo alkaneet. Vesipallopelejä pelattiin molemmissa pääaltaissa, taitouimarit kisasivat hyppyaltaassa ja 50m verryttelyallas oli jaettu kahteen osaan, jonka toisessa päässä harjoittelivat taitouimarit kuvioitaan ja toisessa lämmittelivät vesipalloilijat. Tuolloin pelit laitettiin yli kahdeksi tunniksi poikki kovan ukkoskuuron vuoksi. Pääkisapaikka näytti olevan toimiva kokonaisuus. Sen sijaan toista kisa-allasta ihmettelimme: etäisyys reilu kilometri pääkisapaikalle, ei mitään verryttelyallasta, ei yhtään suihkua, pienet parakit pukuhuoneina ja mikä pahinta: vain 4 bahamajaa! Toivoimme ja oletimme, että uintien alkaessa näihin tulisi parannusta.
Selvittelimme mahdollisuuksia päästä johonkin uimaan ja lopulta löysimme paikan lähes 10km päässä ydinkeskustasta (vanha vuoden 1976 olympia-allas), johon oli varattu muutama rata kilpailijoiden verryttelyjä varten.
VUODEN 1976 OLYMPIA-ALLAS
Seuraavina päivinä torstaista sunnuntaihin pääsimme vesipalloilijoiden vuorojen välissä kisapaikan verra-altaaseen, jossa ei siis ollut edes rataköysiä. Ylhäältä ei päässyt ennen ensimmäistä kisapäivää starttaamaan kertaakaan, eikä myöskään kisa-altaisiin kumpaankaan ollut asiaa – onneksi ensimmäinen laji oli sivulaji. Myöskään mitään parannuksia toisen kisa-altaan puitteiden suhteen ei ollut tapahtunut. Kaiken lisäksi tuo F1-radan keskelle pystytetty kisa-allas oli 3m korkealla korokkeella, johon ei maan tasolta nähnyt ja katsomo oli niin pieni, ettei sinne mahtunut kuin pieni osa kilpailjoista. Omat päälajini olivat kaikki pääaltaassa – onneksi!
Lauantaina kävimme avajaisissa ja sunnuntaina alkoivat allasuinnit 800m vapaauinneilla. Maanantaina oli siis ensimmäinen oma startti, 100vu. Järjestelyt olivat edelleenkin puutteelliset, Calling roomissa ei ollut ketään kutsumassa sisään, piti vain koittaa löytää oma erä, ajattelin että 50 metrin matkoilla tästä ei hyvä seuraa, kun kymmenen erän uimarit on yhtäaikaa karsinassa ja kukaan ei ohjaa eriä, satasilla tästä vielä jotenkin selvittiin. Avausmatka (100vu) etenkin pitkällä radalla on ollut minulle näillä treenimäärillä aivan liian pitkä ja sitä se oli tälläkin kertaa: aika 57.74 (27.58-30.16) ja sijoitus 9. Sarjani (yli 50v) turkkilainen voittaja oli ylivoimainen ajalla 55.74. Mitaleille ei olisi ollut asiaa edes hyvällä uinnilla. Pääsinpähän kuitenkin edes testaamaan starttipallit ja kisa-altaan. Kisapäivinä niihin pääsi verraamaan aamuisin klo 7.00-7.45. Kaikki muu verryttely tapahtui pääaltaan vieressä olevassa 50m altaassa. Tämä koski siis myös yli kilometrin päässä sijainnutta toista allasta. Tämän vuoksi arvoin pitkään uisinko 50m perhosta ollenkaan tiistai-iltana, koska sieltä piti tulla verryttelemään pääaltaalle ja seuraavana aamuna olisi edessä päämatka 50m vu. Päätin sen kuitenkin uida ja se oli todennäköisesti väärä ratkaisu 50 metrin vapaauintia ajatellen. Aika perhosessakin oli keskinkertainen 27.95, sijoitus viides tasaisessa kisassa, jossa toisen aika oli 27.83 ja 11 seuraavaa mahtuivat 0.4 sekunnin sisälle. Kisa-altaiden välille oli uimareiden valituksien johdosta onneksi saatu bussikyyti, joka vähän auttoi asiassa (samoin bahamajoja oli tuotu toiset neljä lisää). Siltikin meni 20-30min, että uimarit pääsivät huuhtelemaan maitohapot verryttelyaltaaseen lajinsa jälkeen, suurin osa käveli tuon matkan varusteiden kanssa kisauikkarit päällä.
Toinen päälajini 50vu oli keskiviikkoaamuna aikaisin. Herätys klo 5.30, altaille klo 6.30 ja laji alkoi klo 8.00, oma startti klo 9.00. Aamut on olleet aina itselleni huonoja tulosten osalta, eikä tämäkään kerta tuonut poikkeusta, edellisen illan laji oli myös jäykistänyt paikat ja tulos oli huono: 25.67. Sijoitus kolmas tasaisessa kisassa, jossa hyvällä uinnilla olisi ollut jopa mestaruuteen mahdollisuus. Samalla syntyi päätös olla uimatta perjantaille ilmoitettua 100 metrin selkäuintia, joka olisi myös ollut kauempana olevassa altaassa. Viimeinen laji oli siis lauantaina 50su ja väliin jäi 2 lepopäivää. Startti oli vielä aiemmin eli klo 8.30 ja tulos samaa heikkoa sarjaa: 30.33 (viides sija). Jostain syystä tällä kertaa selkäuinti oli sarjamme kovatasoisin laji. Tässäkin lajissa hyvällä uinnilla olisi hopea ollut otettavissa. Kisat olivat siis ohi – tuloksena 4 huona uintia! Hyvillä uinneilla yhden pronssin sijaan olisi ollut mahdollisuudet yhteen kultaan ja kahteen hopeaan. 50m ajat olivat toki PE-aikoja kaikki, mutta sekin johtui vain huonoista PE-aikojen tasosta.
SUMMA SUMMARUM
Nyt muutama päivä kisojen jälkeen olen yrittänyt miettiä mistä heikot tulokseni johtuivat (ajat olivat viime syksyyn verrattuna kauttaaltaan noin 0.5s huonompia). Ikää on tietysti taas tullut mittariin yksi vuosi lisää, mutta mitään vaivoja tai muita tekosyitä en ole keksinyt. Mutta tämä on onneksi vain masters-uintia, jossa tulokset eivät ole…tai niiden ei ainakaan pitäisi olla tärkeitä. Erityisen mukavaa tietysti oli nähdä taas tuttuja kilpakumppaneita eri puolilta maailmaa. Kisajärjestelyt olivat huonoimmat, jotka olen käymissäni 19 masters MM- ja EM-kisoissa nähnyt.
Jatkossa Masters arvokilpailut pidetäänkin aina yleisen sarjan arvokilpailujen yhteydessä. Tämän vuoksi seuraavat MM-kisat ovatkin jo vuoden päästä Kazanissa Venäjällä, jossa järjestelyt ovat varmasti huippuluokkaa. Kazaniin myös useat muut Speedo Masters Finlandin uimarit ovat tähtäämässä ja saamme sinne taas kovan viestijoukkueenkin jalkeille. Montrealissa viestiuintien katseleminen tuntui aika vaikealta, koska ne on aina olleet SE syy ja motivaatio omalle treenaamiselle ja kisaamiselle, ehkä yksi tekijä huonoihin tuloksiini oli se, ettei ollut viestejä ja sen myötä harjoitusmotivaatio ei ehkä sittenkään ollut paras mahdollinen. Kazanin jälkeen MM-kisat ovatkin taas kahden vuoden välein: 2017 Meksiko – 2019 Etelä-Korea – 2021 Budapest.
Muutenhan reissu oli hieno kokemus, Montreal on hieno kaupunki, kisapaikkana toiminut Jean Drapeaun puistosaari on uniikki. Samalla alueella on soutu- ja melontastadion, F1-rata on pyöräilijöiden ja rullaluistelijoiden käytössä, rock-konserttialueella on tilaa 60 000 kävijälle, on auringonottoalueita, kauniita ja hyvinhoidettuja puistoja piknik-paikkoineen jne. Alue on alunperin rakennettu vuoden 1967 maailmannäyttelyä varten. Kisojen aikana järjestettiin myös kaksi konserttitapahtumaa, joissa kävi yhteensä 200 000 kävijää. Tämä aiheutti myös joinain päivinä hankaluuksia starttikomentojen kuulemisen kanssa, kun 100 metrin päässä Metallica ja Offspring virittelivät äänilaitteitaan. Kaupungissa oli yhtäaikaa muitakin isoja tapahtumia: tyttöjen MM-futis sekä naisten tenniksen Rogers Cup (WTA-tason turnaus, jossa kävi 182 000 katsojaa viikon aikana, mikä on suurin määrä koko naistenniksen historiassa). Kävimme katsomassa naisten finaaliottelun, jossa oli 12 000 katsojaa.
Kisoissa muut suomalaiset uivat hyviä tuloksia ja saavuttivat kaikkiaan 4 mitalia oman pronssini lisäksi. Teemu Hellas oli kisojen paras suomalainen nappaamalla 2 hopeaa 30-34 vuotiaiden 50m ja 200m selkäuinneista. Lisäksi Mika Varis (30-34) oli pronssilla 100 vapaauinnissa hyvällä ajalla 53.66 ja Juri Logvin pronssilla (50-54) 200m vapaauinnissa.
Tulokset löytyvät kaikki täältä: https://finamasters2014.org/swimming-results/. Kisoissa tehtiin eri ikäsarjoissa tukku loistavia tuloksia, joista tässä joitakin poimintoja:
NAISET
- N 50 pu: Noriko Inada 36 v USA 27.46
- N 100 pu: Wenke Seider 45 v USA 1:04.96
- Judy Wilson 70 v GBR 1:24.55
- N 50 su: Noriko Inada 36 v USA 28.85
- N 100 su: Noriko Inada 36 v USA1:02.69
- Ellen Reynolds 50 v USA 1:09.28
- N 200 su: Ellen Reynolds 50 v USA 2:26.64
- N 50 ru: Linley Frame 43 v AUS 33.43
- N 100 ru: Linley Frame 43 v AUS 1:13.12
- N 200 vu: Claudia Poll 42 v CRC 2:11.05
- N 200 sku: Ellen Reynolds 50 v USA 2:31.81
- N 400 sku: Ellen Reynolds 50 v USA 5:20.68
MIEHET
- M 50 pu:Fritz Bedford 51 v USA 26.89
- Dan Thompson 58 v CAN 27.26
- M 100 pu:Dan Thompson 58 v CAN 1:01.87
- M 200 pu:Marcus Mattioli 54 v BRA 2:13.86
- M 100 su:Eduardo Marocco 46 v BRA 1:01.12
- M 200 su:Frederik Hvid 40 v USA 2:11.56
- M 50 ru: Vincent Dassie 26 v FRA 28.59 (vielä viidennen aikakin 29.18)
- Andriy Kulyk 40 v NCA 29.46
- M 100 ru:Nicolas Granger 47v FRA 1:06.66
- Kenneth Frost 70 v USA 1:23.65
- M 200 ru: Volodymyr Pylypchenko 50 v UKR 2:33.54
- M 50 vu: Brian Jacobson 41 v USA 23.43 (viestin aloitus)
- M 100 vu: Adriano Schonenberger 28 v BRA 51.31
- M 200 vu: Nicolas Granger 47 v FRA 1:57.75
- Marcus Mattioli 54 v BRA 2:01.64
- M 400 vu: Ricardo Valdivia 50 v USA 4:18.03
- M 800 vu: Fabio Calmasini 46 v ITA 8:44.69
- M 200 sku: Keith Beavers 31 v CAN 2:04.91
- Nicolas Granger 47 v FRA 2:11.35
- M 400 sku: Keith Beavers 31 v CAN4:32.74
- Nicolas Granger 47 v FRA 4:43.84