Kim Ohtonen
Vantaa
- Syntynyt: 1966
- Ikäsarja: E, 45-49
- Pituus: 182 cm
- Paino: 74 kg
- Kotikaupunki: Lahti
- Asuinkaupunki: Vantaa
Uintia ja urheilua nuoruudessa
- Vesielementti tuli minulle tutuksi jo 1960-luvun loppupuolella Lahden Möysässä, jossa aloin käydä uimassa isäni kanssa.
- Veren perintönä sain uintikipinän, koska isäni oli nuoruudessaan aktiiviuimari ja edusti Jyväskylän Saukkoja sen perustamisesta v. 1948 armeijaan astumiseensa saakka v. 1952.
- Isäni kilpaili menestyksekkäästi piirinmestaruustasolla. Menestystä isän kertoman mukaan tuli, koska kilpailijoita hänen sarjassaan oli tyypillisesti vain yksi. Mainittakoon vielä, että isäni seurakaverina oli legendaarinen näyttelijä Ahti ”Simpauttaja” Kuoppala, joka oli rintauimari.
- Vuonna 1973 muutimme Orimattilaan. Uintiharrastukseni jatkui kesäisin Orimattilan Kalliojärvessä, jonne pyöräilin 6 kilometrin matkan. Orimattilassa ei ollut uimahallia, joten talvisin enimmäkseen sitten hiihtelin.
- Vuoden 1978 heinäkuussa valmistui Orimattilaan urheilutalo, jonka yhteyteen saatiin myös paljon kaivattu uimahalli. Kävin tuolloin yläastetta, jonka välittömässä läheisyydessä uimahalli sijaitsi. Aloin käydä uimassa koulun jälkeen ja uiminen altaassa tuntui välittömästi omalta lajilta. Pari vuotta ehdin kelailla Orimattilan altaassa, kunnes isäni ehdotti liittymistä Lahden Uimaseuraan.
- Vuonna 1980 menin sitten tutustumaan Lahden Uimaseuran toimintaan. Tuo hetki jännitti minua totisesti. Edustihan Lahden Uimaseuraa silloinen aikuisten vapaauinnin Suomenennätys mies Ilkka Lahti, nuorten miesuimareiden huippu Ville Perilä ja Heikkilän veljekset Lauri ja Petri. Minut otettiin kuitenkin hienosti mukaan seuran toimintaan.
- Aloitin ohjatun harjoittelun Lahden maauimalassa kesällä 1980 13 vuoden ikäisenä. Valmentajana toimi Martti Mälkki. Talvisin harjoittelimme Lahden ammattikoulun uimahallissa ja joskus myös Saksalan uimahallissa. Harjoituksiin Lahteen matkasin joko isäni kyydissä tai bussilla, mikä näin jälkikäteen muistellen oli melko raskasta.
- Mitään erityisen mainittavaa uinnillista menestystä en nuoruudessani koskaan saavuttanut, johtuen ehkä vaatimattomat 3 vuotta kestäneestä uintiurastani. Juuri kun viikset olivat alkaneet kasvaa miehekkäästi ja luontainen testosteroni taso olisi ollut hedelmällinen uinnilliselle kehitykselle, nuo elementit ohjautuivat mystisesti muihin nuorta miestä kiinnostaviin aktiviteetteihin.
- Minun paras sijoituksellinen saavutus oli 4. sija Nuorten SM-viesteissä, jotka järjestettiin Lahden maauimalassa vuonna 1981. Kaakkois-Suomen aluemestaruuskilpailussa v. 1982 saavutin hopeaa 100 rintauinnissa. Tässä tapauksessa hopea ei ole häpeä, sillä hävisin voiton olympiauimarille Martti Järventaukselle, tosin lähes altaan mitalla. Viimeisen nuoruuden uintikilpailuni uin 13.3.1983 Hämeenlinnassa, jossa järjestettiin Team-Arena-uinnit. Uin siellä vielä voimassa olevan ennätykseni 100 m rintauinnissa 1.13.97.
- Armeijassa osallistuin vielä puolustusvoimien mestaruuskilpailuihin sotilaskolmiottelussa, jotka pidettiin Riihimäellä. Lajeina olivat maastojuoksu, ammunta rynnäkkökiväärilla ja 200 m uinti. Saavutimme joukkuepronssia, mutta uima-altaaseen en nuorena poikana tämän jälkeen enää mennyt harjoittelemaan saati kilpailemaan.
- Armeijan jälkeen aloitin voimailuharrastuksen. Esikuvani oli Arnold Schwarzenegger. Kopioin Arnoldin voimaohjelman ja söin 12 kananmunaa päivässä (osan raakana) kuten Arnoldkin teki.
- Voimatasoni kehittyivätkin välttävästi, mutta rasvaprosenttini kehittyi suorastaan kiitettävästi. Voimailua kesti 2000-luvulle saakka, jolloin saavutin maksimipainoni 115 kg. Tuosta olikin helppo siirtyä kestävyysurheilun pariin. Maratoneja tuli juostua 3 kpl (ennätys 3.27,08) ja muutama puolimaraton (ennätys 1.34,54). Lisäksi olen hiihdellyt muutaman melko pitkän hiihtotapahtuman.
Tuusulan Uimaseurassa
- Vuoden 2005 kesällä tapahtui sisälläni nostalgiakuohahdus. Löysin mökin varaston kätköistä vanhat Speedon uikkarit ja suorakaiteen muotoiset lättärit. Ne muistuttivat minua nuoruusvuosistani ja uintiharrastuksestani, joka loppui liian aikaisin.
- Aloin googlailla netistä uintiin liittyviä juttuja ja havaitsin, että uinnin masters-toiminta oli hyvin aktiivista. Olin yhteydessä pääkaupunkiseudun eri uimaseuroihin ja tiedustelin masterstoiminnasta. Suurimman vaikutuksen minuun teki Tuusulan Uimaseuran silloinen valmentaja Jouko Alasjärvi ja päätin liittyä Tuusulan Uimaseuraan.
- Paluu altaaseen yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen ei ollut mitenkään erityisen sujuvaa. Rakkaan rintauinnin tekniikka oli muuttunut ja minun ote veteen oli jäänyt 80-luvulle. Välillä uimalakki kiristi enemmän päätä kuin uinti kulki eteenpäin, mutta vähitellen alkoi pientä kehitystä tapahtua.
- Tuusulassa oli loistavat harjoittelumahdollisuudet, mutta minun kaltaiselle iltatorkulle iltamyöhään tapahtuvat harjoitukset olivat useimmiten ongelmallisia. Kävinkin välillä aamuisin Tikkurilassa uimassa omatoimisesti. En muutenkaan uinut seuran harjoituksissa erityisen aktiivisesti uintikaudesta toiseen, vaan enemmän projektiluontoisesti harjoitellen muutaman kuukauden tavoitteena vaikkapa masters-mestaruuskilpailut.
- Edustin Tuusulan uimaseuraa 9 vuotta. Tuo ajanjakso tarjosi minulle paljon hienoja uintikokemuksia ja toi elämääni uusia hienoja ystäviä. Haluan antaa tässä yhteydessä erityismaininnan Tuusulan Daltoneille, noille hauskoille velikullille, joilla on pilkettä silmäkulmassa, mutta uivat myös kovaa!
Speedo Masters Finlandiin
- Nuoruuden uintiystävät Tommy Rundgren ja Janne Virtanen, sekä myöhempien aikojen hyvä ystävä Tero Matkaniemi perustivat uuden uimaseuran nimeltään SPEEDO MASTERS FINLAND.
- Lahtelaistaustan omaavana minulla oli mahdollisuus liittyä uuteen seuraan. Harkitsin asiaa muutaman kuukauden, ja keväällä päätin liittyä seuraan. Ilokseni olen havainnut, että seuraan on liittynyt myös muita nuoruuden uintikavereitani, kuten Jari Myllyperkiö ja Petri Heikkilä. Tästä on hyvä jatkaa toivottavasti nousujohteista masters-uintiuraani!
Lajit ja saavutukset masters-uinnissa
- Päälaji: Rintauinti
- Mastersuinti-saavutuksia: Kimillä on muutama Suomen masters-mestaruus 100 m rintauinnissa, hopeaa Pohjoismaiden mastersmestaruuskilpailuissa 200 m rintauinnissa ja tukku himmeämpiä mitaleja. Lisäksi Kimillä on Suomen ennätys 100 m rintauinnissa (E-sarja, 50 m:n allas).
- Nyt: Kim harjoittelee uintia 1-5 kertaa viikossa pääasiassa yksin Tikkurilassa, Hakunilassa, Tuusulassa ja Mäkelänrinteessä. Kim käy myös kuntosalilla tarpeen mukaan kehoa kuunnellen. Talvisin on mukana myös satunnaisia hiihtolenkkejä. Kim on aktiivinen hyötyliikkuja. Hän kulkee työmatkat polkupyörällä ympäri vuoden ja välttää hissejä.
- Harrastukset: Kim harrastaa musiikinopiskelua (rummut ja piano), musiikin kuuntelua, lukemista sekä mielikuvaharjoittelua.

“Löysin mökin varaston kätköistä vanhat Speedon uikkarit.”