http://www.youtube.com/watch?v=i4ifPWlIHN4
Seuravierailu 5.11.2013 Tuusulaan sattui iltaan, jolloin olympiavalmentaja, SprinttiTallin Marko Malvela vieraili Tuusulan Uimaseuran kilpailevien mastersien harjoituksissa ohjeistamassa sprinttiuinnin uusista tornadoista. Malvela on Suomen nopeimman uimarin Ari-Pekka Liukkosen valmentaja.
Jos olet uinut kilpaa ennen 2010-lukua ja mietit, millaista uintivalmennus on nykyään, pääset hieman kartalle lukemalla tämän artikkelin. Tarinan päähenkilönä on olympiavalmentaja Marko Malvela ja tulkkina, artikkelin laatijana, Jukka Vatanen.
Selvyyden kannalta on syytä mainita, että erään uimarin sykemittari näytti kokonaismatkaksi 2000 metriä – se ei kuulosta entisaikojen uimarilta miltään. Miltä sen sijaan kuulostaa se, että kyseisen Suunto-miehen takki on tyhjä 2 vuorokautta Malvelan käsittelyn jälkeen? Peruskuntoa ja yleistä vireystasoa Suunto-miehellä on jaettavaksi vaikka koko maailmalle.
Oleellista eivät siis ole uidut metrit vaan se, miten ne tehdään ja kuinka rasituksesta palaudutaan. Jos tähtäät sadan metrin uimariksi ja uit harjoituksissa 1970-luvun tyylisesti 10-100 x 100-metrisiä 2- ja 3-alueilla, istu alas ja jatka lukemista. Kannattaako lukea ja pohtia? Kannattaa. Mielestäni asioita kannattaa tehdä mahdollisimman oikein, koska aikaa on lopulta liian vähän hukattavaksi. (Tero Matkaniemi)
Altaan reunalla
”Uimarin on valmentajan opastamana oivallettava, millainen uintitekniikka on hänelle sopivin. Vain luonnollisilla liikeradoilla saavutetaan maksimaalinen pito veteen. Harjoitusten on heijastettava mahdollisimman täsmällisesti niitä kilpailumatkoja ja -lajeja, joissa tavoitellaan parasta mahdollista suoritusta”, linjasi jyväskyläläinen uintivalmentaja Marko Malvela ennen harjoitusten alkua.
Altaassa
Jokaisella valmennustapahtumalla on oltava teema. Marko Malvelan johtaman harjoituksen suurena linjana oli sprinttiuinnin erityispiirteet. Malvela selitti, kuinka kansainväliset metatutkimukset tukevat tietoa siitä, että urheiluharjoittelu, jota ei voi selittää kilpailun näkökulmasta, on melko turhaa. Esimerkiksi sprintterin ei tarvitse osata uida eri tehoalueita; hänen on osattava uida 97 %:n teholla. On uskallettava uida kovaa: lyhyt ja kova treeni on hyödyllisempi kuin pitkä ja junnaava ”kelaaminen” 1-, 2- ja 3-alueilla. Uimarin on aina pidettävä kirkkaasti mielessään harjoituksen aihe, koska tällä tavalla harjoittelu on paitsi mielekästä niin se on myös hyödyllistä.
Harjoituksessa syvennyttiin uudenlaisiin tekniikka- ja vesivoimaharjoitteisiin. Lisäksi opeteltiin uimaan kilpailuvauhdilla. ”On olemassa tutkimustietoa myös siitä, että mainitulla 97 %:n teholla uitaessa tekniikka pysyy kasassa ja liike vie eteenpäin. Täysillä, sataprosenttisilla tehoilla uitaessa uinti menee väistämättä ’mössöksi’”, hyvätuulinen Malvela valisti.
Teeman valitseminen valmennustapahtumaan ei ole vaikeaa. Sen sijaan se, että valmennettava vapauttaa voimavaransa uuden oppimiseen sekä jatkaa oppimansa taidon ja tiedon jalostamista itsenäisesti, on joskus ongelmallista. Kun tämä urheilijalähtöinen oppiminen onnistuu, kehittyminen on takuuvarmaa. ”Nämä menetelmät sopivat kaikille uimareille iästä riippumatta”, Marko Malvela kertasi harjoituksen jälkeen.
Vaatteet päällä
Onnistunut valmennustapahtuma oli hyvä osoitus aktiivisesta työstä, jota marraskuussa 10 vuotta täyttävässä Tuusulan Uimaseurassa on tehty nuorten ja aikuisten keskuudessa. Aikuisharrastajien tasainen määrän kasvu ja menestys masters-kisoissa ovat näyttöjä tärkeästä aikuisliikuntatyöstä, jota Tuusulassa tehdään. Tuusulan Uimaseura liikuttaa viikoittain yli sataa aikuista. Lisäksi monia masters-uimareita toimii useissa Tuusulan Uimaseuran ja Suomen Uimaliiton eri tehtävissä.
”Oli hienoa saada virkistäviä näkemyksiä uintiin alan terävimmästä kärjestä. Maken innostava, läsnä oleva syke tarttuu jokaiseen valmennettavaan, jolloin rankkakin treeni onnistuu. Näitä oppeja voin varmasti soveltaa myös omaan valmennustyön”, totesi masters-uimari sekä lasten tekniikkarallien vetäjä Johanna Salmela.
SPEEDO MASTERS FINLANDSuomen suurin masters-uintijulkaisu - Speedon äänenkannattaja 6.1.2015