Helsingin Uimarit (HU) perustettiin vuonna 1916. Seura nousi nuoren uimarijoukkonsa ansiosta nopeasti maan menestyneimmäksi uimaseuraksi. Seuraavien neljän vuosikymmenen aikana HU hallitsi uintia vastaansanomattomalla voimalla. Se saavutti SM-kisojen parhaimpana seurana 28 perättäistä Kalevan Malja -palkintoa. Suotta ei seuran puheenjohtaja aikoinaan todennut, että HU oli syntynyt suurseuraksi. Seuran satavuotisesta taipaleesta on julkaistu Sulevi Pellisen kirjoittama historiateos Suurseuraksi syntynyt, Helsingin Uimarit 1916-2016.
Totta on, että seura irtaantui syntyhetkistään alkaen suomenruotsalaisen kansalaistoimintauinnin filantrooppisesta perinteestä, jossa uintiurheilua ei pidetty uimaopetukseen verrattavana toimintana. Silti Helsingin Uimarit yhdessä Helsingin Työväen Uimareiden ja Helsingfors Simsällskapin kanssa tarjosi Suomen itsenäisyyden varhaisista vuosista alkaen kaikille kansankerroksille mahdollisuuden uinnin oppimiseen. Suomenkielisen Helsingin Uimareiden asema fennomanian perillisenä on kiistaton. Vaikuttavuudeltaan Helsingin Uimareiden 100-vuotinen taival kuuluu ehdottomasti suomalaisen kansalaistoimintauinnin kärkeen. Helsingin Uimareiden toiminta on ollut arvokasta työtä isänmaan ja kotiseudun hyväksi.
Speedo Masters Finland onnittelee 100-vuotiasta Helsingin Uimareita!
Humulan henki
Helsingin Uimarit ry:n kunniapuheenjohtaja Kai Hagelbergin juhlapuhe seuran 100-vuotisjuhlassa ravintola Pörssiklubissa 19.3.2016:
”Hyvät naiset ja herrat, arvoisat kunniajäsenet, Arvoisa apulaiskaupunginjohtaja, Arvoisa Suomen Uimaliiton puheenjohtaja, Arvoisa seuramme puheenjohtaja,
kerron Humulan merkitystä omakohtaisesti: liityin Helsingin Uimareihin tammikuussa vuonna 1945 ja aloitin samana kesänä uimakoulun ”Töffin” ohjauksessa. Äitini Helga Paanasen HU:lta olympiakesäksi 1952 vuokraamassa kahvilassa toimin ”kiireapulaisena”(kiirettä ei ollut koska melkein koko kesän satoi vettä). Kahvilassa pidettiin tansseja ja järjestettiin vierailukäyntejä muiden seurojen jäsenille. Humulassa syntyi Helsingin Uimarien henki, jossa oli hyvä harjoitella, harrastaa ja viihtyä. Seuramme uimarit viettivät siellä iltoja jopa öitä harrastaen kuutamouintia. Uimalassa syntyi elinikäisiä ystävyyssuhteita. HU hallitsi myös Suomen uintia. Vuonna 1946 HU:n jäsenmäärä oli suurimmillaan 1392 jäsentä.
Humula ei koonnut ainoastaan HU-laisia suojiinsa. Monen monta sukupolvea helsinkiläisiä ehti vaeltaa Stenbäcinkatua alas hakeakseen Humulan kallioilta ja vedestä itselleen vilvoitusta, sekä aurinkoa kuumina kesäpäivinä. Humula oli HU:laisten kesähima, minunkin snadista skidistä lähtien. Kyllä mä aina snadina funtsasin miks´ ne HU:n gamlat gubbet tulivat sunnuntaisin sprigeissä Humulaan ja sen ala-aktiivitilaan, jonne meillä junnuilla ei ollut juidee. Mut sit se selvis. Ne gubbet skrabas just smoklattuja dörtsien fönstereitä ja tsiigasivat holeista nakuja friiduja ja niiden draisareita.
Helsingin Uimarien toiminta alkoi Ursassa siirtyi Jätkäsaaren kautta Töölöön. Helsinkiin tarvittiin kaupunginvaltuuston mielestä toinen uimalaitos, joka tulisi luovuttaa Helsingin Uimarien käyttöön. Vallankumous Venäjällä ja oma vapaussotamme keskeyttivät hankkeen. Seuramme kirjelmä kaupunginvaltuustolle käynnisti uimalaitoksen rakentamisen tammikuussa 1919 Humallahden rantaan lähelle Bjällbon huvilaa. Uimalaitos valmistui saman vuoden keväällä, jolloin Helsingin kaupunki luovutti sen seuramme käyttöön.
Uusi Suomi kirjoitti 22.6.1919 seuraavaa:” Nyt on Humallahteen Seurasaarentien varteen rakennettu uusi, komea uimalaitos valmistunut käyttökuntoon, vaikkei se vielä kokonaisuudessa olekaan valmis.” Työintoa ei silloisella nuorisolta kuitenkaan puuttunut ja iltaisin maalattiin, vasaroitiin, sahattiin sekä siivottiin. Oli hankittava kahvion kalusto, kylpijöille pyyheliinat, pukukoppeihin peilit ja uimanäytöksiä varten oli tehtävä katsomot. Kahden viikon luotolla ostettiin tarvittavat välineet ja tarvikkeet. Rakennettiin katsomo pukukoppien päälle kassan ja hyppytornin väliin. Seuran juniorit kiersivät kaupunkia kantaen uimanäytöstä mainostavia julisteita. Kaiken tuloksena oli HU:n ensimmäisestä uimanäytös täydelle katsomolle. Yli 700 markan tarvikelasku pystyttiin maksamaan näytöksen tuotosta. Helsingin Uimarit sai oman kodin, jossa seuramme jäsenistö teki työtä uintiurheilun ja hengenpelastuksen hyväksi lähes 40 vuotta.
Aluksi Humulassa oli 25 metrin radat ja vain muutama pukukoppi sekä vaate- naulakoita. Vuoden 1920 luvun alkupuolella sekä miesten että naisten osastot laajennettiin. Miesten osaston koko kaksinkertaistui ja uintiharjoitusalue piteni 50 metriseksi. Humulassa järjestettiin uimaopetusta lapsille, Helsingin Suojeluskuntapiirien eri joukko-osastoille sekä varusmiehille. Siellä pidettiin kansallisia ja kansainvälisiä uintikilpailuja. Useita Suomen mestaruuskilpailuja sekä Pohjoismaiden mestaruuskilpailut. Lisäksi pelattiin vesipallo- otteluita, sekä pidettiin tyttöjen ja poikien viikkokilpailut uinnissa ja uimahypyissä Seura järjesti myös tuomarikursseja.
Ammattinyrkkeilijä Elis Askin voittoisaan päättyneen EM-titteliottelun viimeistelyleiri järjestettiin myös Humulan kallioilla. Sadepäivinä pelattiin pingistä yläaktiivitilassa ja ”Ringin matsia” ala-aktiivitilassa potkimalla vesipalloa pingiksen säännöillä penkin ollessa ”väliverkkona.” Uimalassa järjestettiin uimanäytöksiä, joiden ohjelmassa oli uimahyppyjä ja –kilpailuja, taitouintia, kuviokelluntaesityksiä sekä hengenpelastusnäytöksiä. Elokuun kuutamossa pidetty ”Läpi tulen ja Veden” uimanäytösidea oli ”Töffin”ja ”Atielin”. Suurin osa ensimmäiseen näytökseen saapuvasta yleisöstä ei mahtunut Humulaan sisään ja niin oli HU:n uusittava esityksensä seuraavana iltana. Jälkeenpäin hirvitti:” hyvä ettei koko laitos palanut” Siksi valtavina leimahteli liekkimeri uhkarohkeiden palavien miesten loiskahdellessa tulen keskelle. Juhlayleisössä on moni ollut mukana Läpi Tulen ja Veden näytöksissä Humulassa ja Uimastadikalla .Näiden näytösten tuloilla rahoitettiin seuramme hallikauden harjoittelu ja kilpailumatkoja.
Ilmari Saraheten johdolla perustettiin talviuintikerho Humaus, joka järjesti avantouintinäytökset. HU:n ja Humauksen toimesta. järjestettiin keväisin uimanäytös, johon osallistuivat halli- ja avantouimarit sekä uimahyppääjät. Näytös alkoi seuramme uimahyppääjien virtahypyllä 5 metrin kerroksesta. Humaus kasvoi 1950 luvulla niin suureksi, että se irtautui pääseurastaan Pääosa Humauksen jäsenistä muutti Lauttasaareen ja loput liittyivät Seurasaaren avantouimareihin. Iltaisin järjestettiin seuran valmentajien ohjauksessa, miesten puolella uintiharjoitukset, joihin osallistuivat myös seuramme naisuimarit.
Meillä silloisilla junioreilla oli harjoituksena ns. Trollikanlenkki”, joka lähti 5 metrin kerroksen reunalta kohti OTK:n hallinnoimaa Päivärantaa. Sieltä jatkettiin Rajasaaren kautta Humulaan .”Trollikalenkki oli n. 600 metriä. Humulaan liittyi ”Töffi” ja ”Oskari =Sylvi” Virtanen. He olivat HU:n isä ja äitihahmot. Heidän lämminhenkinen uimarikotinsa Museokadulla huolehti HU:n nuorista kuin omista lapsistaan. HU:laiset olivat aina tervetulleita keskustelemaan uinnista ja HU:ta edistävistä asioista sekä pelaamaan marjapussia. Molemmat toimivat HU:n valmentajina ja hallitsivat Humulaa. Olemuksellaan he pitivät nuorison ”kurissa”. Monen vuoden ajan ”Töffi” toimi Humulan johtajana ja eräinä kesinä ”Oskari” istui kassassa. Humulan populasta on tehty karonka, josta lainaus” On Töffillä respekti suuri, kun Humulan portaita käy. On kassassa silloin kun tuuli, ei ketään siell” enää sitt” näy”. Humulan henkeä nostettiin myös sään salliessa joka sunnuntaisilla jäsentemme kävelylenkeillä. Lähtöpaikkana oli Messukenttä ja lenkkeilijät hyräilivät perimätiedon mukaan Humulan valssia lenkkeilyn ohessa. Humulan valssi oli sävelletty v. 1920 jäsenemme ja Pariisin olympiahyppääjämme Hugo Koivuniemen toimesta.
Uusi uimala – suuri unelma
Lainaus ”Töffi” Virtasen 50-vuotishaastattelusta: ”Töffin” yhtenä tärkeänä toiveena oli saada uusi maauimala jo vanhentuneen Humulan tilalle. Paikkakin oli sille valmiiksi katsottuna aivan Humallahden pohjoispäässä. Talvella sitä voisi käyttää kaunoluistelupaikkana tai jääkiekkokaukalona. Tämä idea jäi luonnosasteelle”
Humulan uimalaitos puretaan
Vuosikymmenen lopulla päätyi yksi tärkeä vaihe Helsingin Uimarien historiassa. Seuran ”kesäkodin” Humulan purkaminen tuli ajankohtaiseksi. Helsingin kaupunki määräsi sen purettavaksi veden saastumisen ja uimalan kohonneiden kunnostuskustannusten takia vuonna 1955. Perinteikäs HU:laisten kesäkoti sijaitsi Humallahdessa vuosina 1919-1955. Koko sen ajan Helsingin Uimarit vastasi sen hoidosta. Humulan paikalle asennettiin muistolaatta seuramme toimesta 19.3.1966.
Arvoisa juhlayleisö, toivotan Helsingin Uimareille onnenlaineita tuleville toimintavuosille.”
SPEEDO MASTERS FINLANDSuomen suurin masters-uintijulkaisu - Speedon äänenkannattaja 6.1.2015