Arvosteltu teos: Kalervo Ilmanen – Aina pinnalla. 50 vuotta työtä uimaopetuksen ja hengenpelastuksen hyväksi. Edita.
Uimisesta pintaa syvemmältä
Suomalaisen uinnin vaiheita on tutkittu tieteellisesti vain vähän. Tilanne on kuitenkin osittain korjautunut, sillä suomalaisen uimakulttuurin yhdestä osa-alueesta on ilmestynyt perusteellinen tutkimus. Dosentti Kalervo Ilmasen teos ”Aina pinnalla. 50 vuotta työtä uimaopetuksen ja hengenpelastuksen hyväksi” avaa uria uimaopetuksen myös kilpauinnin yhä syventyvälle tutkimukselle.
Aina pinnalla -teos on ilmestynyt sopivasti samana vuonna kuin Suomen Uimaliiton (SUiL) 100-vuotishistoriikki ”Sata altaassa” (Pertti Mustonen). Koska SUH ja SUiL ovat toimineet puoli vuosisataa osittain samalla asialla, uinnin historiasta kiinnostuneille voi mielihyvin suositella molempien teosten lukemista. Huolimatta siitä, että historiateosten näkökulmat ja tutkimusotteet ovat erilaiset, ne kuitenkin täydentävät toisiaan.
Kalervo Ilmasen teos on sekä SUH:n (Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto) 50-vuotishistoriateos että tieteellinen tutkimus. Ammattitutkijana Ilmanen on onnistunut vaativassa ”kahdelle kentälle” suunnatussa työssään. Teoksen sisällöstä tarkkoine lähdeviitteineen hyötyvät sekä tutkijat että SUH:n toimintoihin kytkeytyneet henkilöt: tiedon alkulähteille on helppo löytää. Sujuvasti kirjoitettuun tekstiin, huolellisesti laadittuihin kuvioihin sekä ennen julkaisemattomiin kuviin perehtyessä monen mieli väistämättä palautuu omakohtaisiin, mahdollisesti kylmiin ja kloorinhajuisiin, uimakoulutunnelmiin.
Uimaopetus- ja hengenpelastustyöhön liittyneiden järjestörakenteen murrosten selvittämisen lisäksi Kalervo Ilmasen teoksessa on kiinnostavasti esitelty uimaopetuksen muuttuneita menetelmiä. Tutkimuksen dispositio on johdonmukainen, ja kronologiselle pohjalle rakennettu tarkastelutapa on toimiva. Työssään Kalervo Ilmanen on käyttänyt hyväkseen etupäässä liittotason aineistoa, sillä työn runko muodostuu Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton, Suomen Uimaliiton sekä Työväen Urheiluliiton arkistolähteistä. Virallista pöytäkirja-aineistoa elävöittävät lukuisat mutta silti tarkasti kohdennetut haastattelut.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto perustettiin vuonna 1956. Liiton nuoresta iästä huolimatta uinnilla ja sen oppimisella on pitkä historia. Siksi on perusteltua, että tutkija avaa teoksensa luvulla ”Uinti, uimaopetus ja hengenpelastus historian virrassa”. Kiinnostava ensimmäinen luku houkuttelee lukijaa kansainvälisistä ympyröistä sujuvasti kansallisen uimakulttuurimme vivahteikkaisiin alkuvaiheisiin. Kirjan ensimmäiset lähdeviitteet esittelevät mielenkiintoa herättävän lähdeteoksen. Ilmasen käsiinsä saama Wojciech Liponskin ”World Sports Encyclopedia” (2003) on epäilemättä perehtymisen arvoinen teos.
Aina pinnalla -teoksen varsinainen tutkimusosa lähtee liikkeelle maamme kilpauinnin ja uimaopetuksen yhteisestä taipaleesta Uimaliiton alaisuudessa. Koska SUiL:n asema oli ennen Suomen itsenäistymistä vielä heikko, kahteen kieliryhmään kuuluneen uimariväen välinen kieliriita sekä näkemyserot kilpauinnin ja uimaopetuksen välisestä suhteesta iskeytyivät voimallisesti uimaseurakenttään. Vaikka uimaopetus oli ruotsinkielisten seurojen tärkeintä toimintasarkaa, myös suomenkielisissä seuroissa uimaopetuksella oli merkittävä asema koko maailmansotien välisen ajan.
Uimaopetuksen asemaa Uimaliitossa jopa vahvistettiin vuonna 1939, jolloin liiton alaisuuteen perustettiin uimaopetusjaosto. Edellisenä vuonna Uimaliitto oli liittynyt SVUL:oon, ja liittymisestä aiheutuneista ongelmista alettiin keskustella vakavasti sotavuosien jälkeen. Uimaliiton tyytymättömyys SVUL:oon johtui ennen kaikkea sitä, että SVUL tulkitsi SUiL:n kilpaurheilujärjestöksi ja jätti määrärahoja jakaessa huomioimatta Uimaliiton seurojen tekemän mittavan uimaopetustyön. Kalervo Ilmanen toteaa, että ”- – vedenjakajana oli SVUL:n nuiva asenne uimaopetus- ja hengenpelastustoimintaa kohtaan, jonka arvioitiin kattavan puolet liiton toiminnasta”.
Aina pinnalla -teos kertoo, kuinka nurina SVUL:a kohtaan jatkui Uimaliitossa 1950-luvulla. Syykin oli perusteltu: Suomen Uimaliitolle ja sen jäsenseuroille lastattiin runsaasti vastuuta uimaopetuksesta ja hengenpelastuksesta. Perinteisten toimintamuotojen oheen oli vielä tullut jäätietouden levittäminen, ja tähän työhön upposi monen uimaseuran resursseja. On ymmärrettävää, että Uimaliitto halusi eroon uimaopetus- ja hengenpelastustoiminnoista, koska se ei pitänyt yhteiskunnan tukea velvoitteiden toteutumisessa riittävänä. ”Uintiurheilu oli joutunut vuosi vuoden jälkeen antamaan varojaan ja työvoimaansa hengenpelastajien toimintaan. Tämä oli ollut esteenä uinnin urheilulliselle kehittymiselle”, kuten Kalervo Ilmanen toteaa.
Uimaopetus- ja hengenpelastustoiminta eivät kiinnostaneet Suomen Uimaliittoa mainittavasti yli kolmeen vuosikymmeneen, mutta tilanne muuttui 1980-luvun lopulla. Tuolloin Uimaliiton strategiseksi tavoitteeksi tuli käynnistää SUH:n kanssa neuvottelut yhteistyön tiivistämisestä ja päällekkäisten toimintojen purkamisesta. Kalervo Ilmasen mukaan Uimaliitto tarttui ajatukseen erityisen painokkaasti 1990-luvun taitteessa, koska sen oma talous oli heikoilla. SUH torjui SUiL:n valtausyritykset saattelemalla taloutensa sekä puheenjohtaja- ja toiminnanjohtaja-asiat kuntoon. Uimaopetukseen liittyvän filantropian aatteen kannalta oli edullista, että SUH säilytti itsenäisyytensä, sillä Uimaliitossa haikailtiin Pertti Mustosen tulkinnan mukaan enemmän SUH:n voimavaroja kuin sen aatetta.
SUH:n historiateoksen erityisen kiinnostavaa antia on liiton ja julkisen vallan vaihdelleet suhteet. Eri aikoina liitto on joutunut perustelemaan työnsä tärkeyttä rahoittajilleen, kuten opetusministeriölle ja sponsoreille. Liiton talouden muutoslinjojen kuvaamisessa dosentti Ilmasen käsi ei ole vapissut eikä ajatus ole katkennut, sillä selkeästi, johdonmukaisesti ja asiantuntevasti kuvattu teema avautuu ja etenee sujuvasti alusta loppuun asti.
Teoksen viimeisessä luvussa tekijä päätyy perustelemaan SUH:n toiminnan tärkeyttä ja tulevaisuutta. Kalervo Ilmanen toteaa, että SUH:n toiminnan aikana hukkumiskuolemat ovat vähentyneet. Hukkumiskuolemien määrän vähenemistä ei tietenkään voi suunnata yksin SUH:n ansioksi, mutta liiton työllä on epäilemättä ollut mittaamaton merkitys. Vaikka SUH ei olekaan nykyaikaisine projekteineen läsnä kaikissa tilanteissa, sen vuosikymmeniä kestänyt ja laajalle levinnyt valistustyö on ainakin välillisesti muokannut myönteisiä asenteita uimaopetusta kohtaan.
Lopuksi dosentti Kalervo Ilmanen esittää, että koko uimaopetus- ja hengenpelastusliikkeen yhteisöllinen vahvistaminen voisi olla yksi tulevaisuuden suunta. Valmiita toimintasuunnitelmia Ilmanen ei SUH:lle tarjoa, vaan hän jättää teoksensa muun muassa oppikirjaksi liikuntahallinnon ja -suunnittelun parissa työskenteleville. Kaikkiaan teos ”Aina pinnalla. 50 vuotta työtä uimaopetuksen ja hengenpelastuksen hyväksi” lukeutuu liikuntajärjestöhistorioidemme eliittiin. Tästä teoksesta SUH saa olla kiitollinen ja ylpeä.
SPEEDO MASTERS FINLANDSuomen suurin masters-uintijulkaisu - Speedon äänenkannattaja 6.1.2015