Menneisyys repussa, katse eteenpäin
Kuopioon sijoittuva Työläisuinnin muuttuvat muodot -teos täydentää kuvaa savolaisen työväenkulttuurin historiasta. Tutkimusteos esittelee uinnin kansalaistoiminnan muotoja vuosisadan ajalta. Menneitä käsitellessään myös Kuopion Työväen Uimareiden historiaksi valmistunut teos rajautuu pääasiassa vuosiin 1966–2012, jolloin KUTU Triathlon ry:n toiminta jää käsittelyn ulkopuolelle. Menneitä käsitellessään seurahistoria kuitenkin lisää nykytoimijoiden ymmärrystä kuopiolaisen uinnin erityisestä taipaleesta.
Uinnin kansalaistoimintaan pureutuvan historiateoksen perustana on tutkimus Kuopiolainen uinti paikallisena ja kansallisena kansalaistoiminnan ilmiönä. Kuopiolaisen uinnin kansalaistoiminnan kaivo on kuitenkin ehtymätön, ja siksi tähän teokseen on voitu liittää myös ennen julkaisematonta aineistoa ja tulkintaa. Koska urheilu- ja liikuntakulttuurissa tapahtuu parhaillaan suuria muutoksia, toivottavaa olisi, että liikunnan ja urheilun kansalaistoimijat jatkossa tallentavat tuottamaansa virallista ja epävirallista aineistoa huolellisesti. Kun tulevaisuudessa selvitetään meneillään olevien suurten kulttuuristen muutosten välituloksia, kaikki kansalaistoimijoiden tuottama aineisto tukee tutkimustulosten luotettavuutta.
Työläisuintia jäljittäessäni olen kartoittanut käsitteellisesti historian yhteiskuntatutkimuksen menetelmin työläisuinnin paikallista muutosta kansalaistoiminnan näkökulmasta osana uinnin monien muotojen kansallista kehitystä. Yhteiskunnallinen tutkimusote tarjoaa näkökulmia paikallisyhteisön ja tavallisen ihmisen arkeen. Paikallisyhteisön tarkastelun avulla kuva menneisyydestä tarkentuu ja käsitys yhteiskunnallisista kehityslinjoista selventyy.
Uintiurheilua- ja -liikuntaa käsittelevän historiateoksen tehtävänä on ensiksi selostaa kuopiolaisen kansalaistoimintauinnin syntyä, selvittää kuopiolaisen työläisuinnin kansalaistoiminnan murroksia ja hahmottaa yhdistystason jäsenistön sosiaalista rakennetta. Toiseksi työläisuinnin tavoitteita selvittäessäni haen vastauksia siihen, millaisten tavoitteiden varassa uintia harrastaneita eri aikoina ohjattiin ja miten nämä tavoitteet muotoutuivat. Kolmanneksi yhteiskunnan sosiaaliset muutokset heijastuvat vahvasti liikuntaorganisaatioon. Toimintaympäristön vaikutus tavoitteisiin ja toimijakenttään on vahva mutta ajoittain vaikeasti erotettava. Siksi joudun arvioimaan sosiaalisia muutoksia työssäni paljolti limittäin ja yhteen kietoutuneina.
50 vuotta toimintaa, urheilua ja liikettä kansalaistoiminnan kentällä on upea saavutus. Haluan lämpimästi onnitella Kuopion Työväen Uimareita taipaleesta, joka on ollut arvokasta työtä kotiseudun ja isänmaan hyväksi. Olkoon tämä juhlavuoden loppupuolella Järvenpää–Lahti-junavuoroilla kansalaistoiminnan talkoohengessä valmistunut teos kunnianosoitus kaikille KuTU:n seuratoimintoihin osallistuneille. Seuratoiminnoissa mukana olleiden muistelutyö oli teoksen valmistumisen kannalta korvaamatonta.
Toivotan kaikkea hyvää uudelle KUTU Triathlonille, joka nimenmuutoksen jälkeen jatkaa työläisurheilun perinnettä teräsmieslajissa. Nimeä tuijottamista hyödyllisempää on pohtia sitä, millaisia tavoitteita seura ryhtyy ajamaan. Selvää on, että käsitys työläisurheilusta ja sen historiasta on muuttunut. Se, mitä merkitystä perinteillä lopulta on, jää arvioitavaksi tulevaisuudessa. Seuran murrosvaiheessa Kuopion Työväen Uimareiden historiasta kannattaa joka tapauksessa poimia mukaan sellaista, mikä tuntuu kestävältä ja arvokkaalta.
Tero Matkaniemi
“Seuran murrosvaiheessa Kuopion Työväen Uimareiden historiasta kannattaa joka tapauksessa poimia mukaan sellaista, mikä tuntuu kestävältä ja arvokkaalta.”